78-годишен мъж даде старт на данъчната кампания в Ловеч

Радосвета Коева НАП

Мъж на 78 години е първият, подал годишната си декларация в офиса на Национална агенция за приходите в гр. Ловеч и е платил данъка си. Още в първите минути на старта на данъчната кампания 2020 на 10 януари пред гишето застанал възрастният ловчалия, последван от 76-годишна жена и техен съгражданин на 66 години. Тримата да декларирали доходи от наем и възнаграждения по граждански договори.

През първия час от старта на кампанията, двама жители от областта са подали декларациите си по електронен път  с ПИК. Те са декларирали доходи от трудови договори, от дейност като регистриран земеделски стопанин и от стопанска дейност като едноличен търговец.

От Ловешкия офис  на НАП съобщават, че още преди старта на данъчната кампания на 10 януари, разполагат с всички необходими формуляри за безпроблемното й протичане.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2020 г. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Плащането на дължимите данъци и осигуровки без всякакви такси, пък най-лесно може да стане с банкова карта чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“, която услуга е достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП и функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, както и чрез физическите ПОС терминали, които в офиса в Ловеч са 7.

Ако подадат декларациите си по електронен път / с ПИК или  квалифициран електронен подпис/ до 31 март 2020 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2020 г.

От тази година самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване подават годишните си данъчни декларации само по електронен път.

Отпада задължението към годишните данъчни декларации да се прилагат служебни бележки за изплатените доходи. За улеснение, при попълване на декларациите си, гражданите могат да изискат издаването на служебни бележки, които платците на доходите са длъжни да им издадат в 14-дневен срок от поискването им.

Отпада задължението и за прилагане към годишната данъчна декларация на копия на валидно експертно решение на ТЕЛК и на документи за направените вноски, при ползване с годишната декларация на данъчните облекчения за лица с намалена работоспособност, за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране и за деца с увреждания. От офиса на НАП в гр. Ловеч напомнят, че остава изискването при ползване на данъчните облекчения лицата да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация.

От началото на месец март 2020 г. ще заработи нова услуга на НАП за гражданите, които подават декларациите си по електронен път / с ПИК или КЕП/. Те ще имат възможност да ползват предварително попълнена годишна данъчна декларация за облагане на доходите, на база на подадената до 28 февруари информация от работодателите и другите платци на доходи, след което при необходимост, ще могат да направят допълнения.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 /според тарифата на съответния оператор/ или в сайта на приходната агенция  www.nap.bg.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 443 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *