Хепатит А върлува в Ловешко

За периода 27.08.2018 – 02.09.2018 година включително на територията на област Ловеч са регистрирани следните заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки както следва:
Дихателни инфекции:
• Варицела 2 случая – по 1 за с. Александрово и с. Дълбок дол
Чревни инфекции:
• Хепатит А – 5 случая
– 3 сл. за с. Български извор –на 14 години, на 5 и на 6 години
– 1 сл. за гр. Тетевен -10 г. дете
– 1 сл. за с. Брестница- 8 г.

За м.август 2018 година заболелите с диагноза Остър вирусен хепатит тип А от с. Български извор, община Тетевен са шест. Всички са лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Ловеч. При всички са доказани антитела за хепатитна инфекция.
Клиничните оплаквания са типични и почти еднакви при всички – безапетитие, отпадналост, болки в корема или дясно подребрие, тъмна урина. При извършеното епидемиологично проучване в населеното място се установи, че заболелите са от съседни къщи на улицата или от съседни улици и са в непрекъснат контакт. Няма рискови контактни, възрастните са безработни, основно са от ромско население.
Формирани са пет семейни огнища – в едно семейство има 2 заболели деца. Всичките са деца на възраст 5 г. – две, на 6 години – също две, на 7 години и на 14 годишна възраст.

Детските заведения – детска ясла и детска градина на с. Български извор са ваканция до 10.09.2018, а училището започва учебни занятия на 17.09.2018 година. С цел ограничаване на епидемичния взрив са издадени предписания:
1. До общопрактикуващия лекар на заболелите и контактните за медицинско наблюдение в рамките на 45 дни и двукратно изследване. На постъпващите в детските заведения да се извършат изследвания за чернодробни ензими;
2. До директора на ДЯ и ДГ на с. Български извор – за изискване при постъпване в детските заведения освен необходимата документация по Наредба №3 от 2007 година за здравните изисквания към детските градини и резултати от изследвания за чернодробни ензими;
3. До кмета на с. Български извор с цел ограничаване разпространението на взрива за провеждане на огнищна дезинфекция в домовете на болните и на определени обществени места, осигуряването на редовно сметоизвозване и почистване в населеното място.

Трансмисивни инфекции
• Лаймска борелиоза – 2 случая – по 1 за с. Малиново 38 г. жена и за с. Умаревци -71 г. мъж
• Лептоспироза 1 случай за гр. Троян – 53 г. мъж

Острите респираторни инфекции и грип за гр.Ловеч оформят ниска заболяемост от 38.9 на 10 хиляди население.

Източник: zetramedia

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 1 562 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *