Ученици от Тетевен влизат в час по Българското председателство

С информационна среща по проект “Младите фермери – възродители на българското село” в Тетевен стартираха проявите в регион Ловеч, посветени на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието в края на януари предизвика голям интерес с,ед подрастващите от всички училища в общината. Гост бе Галина Генова – участник в риалити формата “Фермата”, която поздрави момчетата и момичетата, занимаващи се със земеделие. А млади фермери разказаха, че работата със земята за тях не е само препитание, а наслада, удовлетворение и обич.

Младежи от 15 до 29 г. от община Тетевен, както и от областите Ловеч, Плевен, Габрово и Търговище ще бъдат обединени в Регионална младежка мрежа. Предстоят информационна и рекламна кампания, заснемане на видеофилм за младите фермери, стопанствата и участието им в обществения и културен живот на общината. Ще има дискусионен форум за  ролята на ЕС за развитие на българското земеделие и представяне на видеофилма. Така ще се популяризира председателството и позитивното влияние от членството ни в ЕС върху мотивацията и професионалната реализация на младите от малките общини, обясниха целите на проекта от община Тетевен.

“Предимството да си част от Европа” е проектът в Луковит, по който ученици от пети до осми клас с интерес се включиха в дейността “Европейска поща”. С илюстрации и текстови послания децата представиха своята визия за България като равноправен член в семейството на европейските народи. Изработиха и огромна мартеница и чрез флашмоб с помощта на цветни шапки изписаха BG и ЕС.

В скоро време ще бъде издаден бюлетин “Европейски дневник”. Ще се проведат също специален “Час по Българско председателство на Съвета на ЕС”, рисунка на асфалт “Аз и Европа”, състезание “Детска лека атлетика” и “Европейско младежко екоучилище” с изложба на ученически творби по брега на река Златна Панега.

С празника на град Летница на 1 юни ще се изпълни проектът “Заедно за бъдещето на Европейския съюз”. С популяризирането на ЕС и ролята на Българското председателство сред жителите на града са се ангажирали читалищата “Искра – Летница 1997” и “Никола Йонков Вапцаров-1873 г.”.

Конкурсите за есе “Съединението прави силата”, за рисунка “България в Европа”, кулинарният “Традиционно български ястие” са част от поредицата дейности, които ще окажат положително влияние върху отношението към ЕС и върху образа на България като равноправен и надежден партньор в ЕС, обясни кметът на Летница д-р Красимир Джонев.

Община Троян пък отбелязва председателството на България с фестивала “Децата на Троян, град на 150 години – деца на Европа”. Така с похватите на изкуството се акцентира върху членството ни в ЕС и Българското председателство, утвърждава се приносът на страната ни в общоевропейската култура и се популяризират автентичните местни обичаи, смятат организаторите.

Фестивалът ще даде възможност за изява на талантливите деца на община Троян от всички възрастови групи. Чрез рисуване, художествено слово и представяне на лично творчество, инструментални изпълнения, мултимедийни презентации, кулинарна изложба, вокални изпълнения, танци, четене, изложби на колекции и хобита и на домашни любимци малките ще демонстрират дарованията си. Кулминацията на фестивала ще бъде на 9 май – Деня на Европа, казаха от Народно читалище “Наука – 1870 г.”, партньор на общината.

Източник: ynews.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 299 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *