Удар край Ловеч! Разкриха първа по рода си кражба на техника от ферма за криптовалута

Уникална за страната ни кражба на 23 компютърни конфигурации за производство на криптовалута бе разкрита от полицията в Троян, съобщи старши комисар Милен Маринов – директор на ОД МВР- Ловеч.

Действията на униформените служители били ръководени от Районната прокуратура в планинския град. 51-годишен мъж от гр. Мартен и 35-годишен жител на Русе са били задържани за кражбата, извършена на 23 февруари в с. Черни Осъм. Там в частен имот се помещавала ферма за производство на биткойни, която е собственост на българин, живеещ във Великобритания. Работния процес той ръководел оттам чрез интернет връзка.

След като онлайн връзката със сърварите била прекъсната нашенецът подал сигнал за посегателството в полицията. Два месеца продължили процесуално-следствените действия, а на 25 април троянските криминалисти установили, че откраднатата техника се намира в русенско. Изготвен бил план за съвместни действия на областните дирекции в Русе и Ловеч, който бил утвърден от главния секретар на МВР Младен Маринов. Извършени били незабавни претърсвания на няколко адреса в Русе и околните населени места. Открити били всичките 23 компютъра и то в режим на работа.

„Крадците намерили специалисти да „вържат“ устройствата, за да започнат производство на биткойни“, допълни ст. комисар Маринов. Да се изгради такава ферма е много сложно, обясни той. В нея трябва да бъдат направени системи за охлаждане, да има постоянна свързаност с мрежа. Устройствата за различна криптовалута пък са компютри със свръхмощни видеокарти. Те са много скъпи – между 2 000 и 3 500 щатски долара е стойността на един компютър. Задържаните са привлечени като обвиняеми, криминално проявени са, каза ст. комисар Маринов. 51-годишният мъж е под домашен арест, а 35-годишният русенец е с постоянна мярка „задържане под стража“.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/prestplenie/udar-kray-lovech-razkrikha-prva-po-roda-si-krazhba-na-tekhnika-ot-ferma-za-kriptovaluta_news597132.html

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 990 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *