Тръгват дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица от затвора в Ловеч

Комисията, назначена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в затвора в Ловеч и затворническото общежитие „Полигона“ за извършване на проверка непосредствено след отклонението от външен неохраняем работен обект на лишения от свобода Борис Ангелов на 21 юни т.г., констатира следното:

С протокол от 20.11.2015 г. Комисията по изпълнение на наказанията към затвора гр. Ловеч заменя режима на лишения от свобода от строг на общ. Със заповед от 11.06.2018 г. на началника на затвора гр. Ловеч, на основание чл. 64 от ЗИНЗС, лишеният от свобода Иванов е настанен за изтърпяване на наказанието си в затворническо общежитие от открит тип. На 14.06.2018 г. той е разпределен да доизтърпи наказанието си в затворническото общежитие „Полигона“ към затвора гр. Ловеч. Още на следващия ден, началникът на общежитието го определя със заповед да работи на външен обект и на 16.06.2018 г. той е изведен. На 21.06.2018 г. управителят на фирмата, която наема лишените от свобода, уведомява дежурния надзирател за отклонението, сформирана е група за проследяване. Лишеният от свобода Иванов е задържан от служителите на МВР на 23.06.2018г.

В резултат на проверката комисията счита, че са налице пропуски и грешки, довели до инцидента с Иванов. Сред тях са липса на комуникация и екипност в дейността на служителите, имащи отношение към изготвяните становища за промени в правният статут на лишените от свобода. Комисията установява, че има промяна в първоначално изготвената оценка от рецидив, но проблемните зони остават, а изготвеното становище от социалния инспектор в затвора е формално и противоречи на текущ доклад на друг социален инспектор.

Комисията констатира още, че в конкретния случай липсва прецизиране при назначаване на работа на външен неохраняем работен обект, с оглед наказанието на лишения от свобода, неговите характеристични данни и стойността на оценката на риска от рецидив. Установено е, че Иванов не е имал престой в затворническото общежитие, през който да се адаптира и да се наблюдава неговото поведение, преди да бъде изведен на външния обект.

В тази връзка, комисията предлага да бъдат образувани дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица, а именно: началника на затвора в Ловеч и неговия заместник, началника на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ и социалния инспектор в затвора-Ловеч, както и срещу началника на общежитието „Полигона“ и социалния инспектор там.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/trgvat-distsiplinarni-proverki-sreshchu-6-dlzhnostni-litsa-ot-zatvora-v-lovech_news609654.html

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 407 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *