Проверяват училище в Ловеч по сигнал за неправомерно събиране на пари за охрана

Регионалното управление на образованието и Общината в Ловеч ще извършат проверка в местното основно училище „Христо Никифоров“ по сигнал на родители за неправомерно, според тях, събиране на пари за охрана. Те сигнализират, че за поредна учебна година ръководството на училището събира по 15 лева на дете за охрана.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев поясни, че според Закона за предучилищното и училищното образование, то е безплатно за децата в задължителна възраст в училищата и детските градини. „В началото на годината Регионалното управление разпореди на всички училища, че не могат да събират допълнително средства. И ако се окаже вярно, че директорът или учителите събират пари, те ще понесат съответното наказание“, каза още Начев. По думите му би могло гражданите и родителите да внасят дарения, но те се завеждат в специална книга за дарения и да се издават удостоверения за това.

Проверка ще бъде извършена и от Община Ловеч. Заместник-кметът Венцислав Христов, който е бивш директор на учебното заведение, също потвърди, че училището и самите учители нямат право да събират пари от децата, тъй като са на делегиран бюджет, така че сами си осигуряват охрана.

Директорът на ОУ „Христо Никифоров“ Милка Аладжова заяви, че събирането на пари за охрана няма задължителен характер. По решение на училищното настоятелство на родителите е обяснено, че могат да направят дарение, ако желаят. Така са събрани за тази година 6 хиляди лева, за които е издадено съответното свидетелство. Аладжова добави, че училището, освен двама охранители на щат, има и сключен договор с фирма за още един. В учебното заведение учат 486 деца.

Информацията е на БТА

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 1 290 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *