Празник в манастир „Рождество Богородично – Ястреб“ до Ловеч

Възстановеният през 2014 г. след близо три столетия забвение, манастирът „Рождество Богородично – Ястреб“, находящ се в местността Сливешки ливади до гр. Ловеч, посрещна своят храмов празник на 8 септември с Божествена св. Литургия, отслужена от игумена на светата обител отец Вениамин Павлов. На следващия ден, когато светата ни Православна Църква почита паметта на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, от издигнатата наскоро манастирска кула се разнесе камбанен звън, когато в светата обител за празника дойдохаепархийският архиерей Ловчански митрополит Гавриил и игумена на Троянската света обител Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий.В светата Литургия съслужиха също така ст.ик. Вениамин Павлов, прот. Михаил Ковачев и архиерейски дякон Мартин Йотов. В хубавия слънчев ден множество християни дойдоха, за да вземат молитвено участие в богослужбата.

В края на светата Литургия митрополит Гавриил произнесе слово, с което честити празника на присъстващите християни, поздрави игумена на манастира отец Вениамин, като посочи, че комплекса на светата обител непрекъснато се подобрява и благоустроява. Владиката също така благодари на Велички епископ Сионий, че е приел с радост поканата служат заедно на празника, като изтъкна, че след опожаряването на манастира през 1690 г. от османлиите оцелелите от погрома монаси изграждат Троянската св. обител.Владиката припомни накратко събитията, свързани с рождеството на Нашата Пречиста Владичица, като изтъкна, че според св. Отци подготовката за раждането на детето започва още преди то да бъде заченато. Така дълго време Бог подготвял светите праведни богоотци Йоаким и Анна, които, макар и да водели непорочен живот, много години нямали рожба, за което били подложени на упреци от своите сънародници, които считали това за Божие наказание за извършени грехове.Господ изпълнил молбите им, като Архангел Гавриил съобщил на двамата радостната вест, че ще им се роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и ще бъде дарувано спасението на целия свят.

Митрополит Гавриил също така подчерта колко е важно родителите да дават добър пример на своите деца, тъй като те имат верен усет за праведност и истина.

Текст и снимки:bg-patriarshia.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 209 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *