ПОРОЙНИ ДЪЖДОВЕ В ЛОВЕШКО СЪЗДАДОХА ПРОБЛЕМИ В СЕВЕРНА ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА И НЯКОЛКО СЕЛА

Поройните дъждове в Ловешко от вечерта на 3 юни 2019 г. създадоха проблеми в Северна индустриална зона (СИЗ) на града, в кв. „Продимчец“ и селата Соколово, Радювене и Скобелево. Веднага след сигналите на пострадалите места пристигнаха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът  Даниел Колев и представители на  Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението. Няма жертви, нито бедстващи хора, щетите са само материални.

Краткотраен, но много интензивен валеж е разрушил пътна инфраструктура, наводнил улици и дворове в посочените селища, както и много складове в СИЗ. Още същата вечер с помощта на багер са разчистени улиците в Соколово. Сутринта на 4 юни обстановката в региона се нормализира, съобщи кметът Корнелия Маринова.

Проверени са подадените сигнали в социалните мрежи за прелял язовир или скъсана язовирна стена, но такива не са установени. Преливната вълна се е получила от продължителните валежи и почвата, която не може да поема повече влага, както и от препълнените канавки за оттичане, които преливат.  Комисия вече е започнала оценката на щетите. За село Соколово, където и по-рано имаше подобно бедствие, са отпуснати от държавата 230 000 лева за настилка, като част от участъка вече е поправен.

Складовете в СИЗ на Ловеч се наводняват за втори път, първият случай е от на 12 април т.г. Поради недоволството на собствениците на 3 май бе свикана извънредна сесия на Общинския съвет. Решението бе да се направи проверка на отводнителната и канализационната инфраструктура на Северна индустриална зона, каквато е направена. Решено бе още да се кандидатства пред междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за средства, необходими за възстановяване на нанесените материални щети от наводнението на 12.04.2019 г.

Прогнозата за следващите дни продължава да е тревожна, и днес за област Ловеч е даден жълт код с опасност от валежи и гръмотевични бури. Въобще месец юни се очертава с преобладаващо дъждовно време. При такива прогнози по-големите земеделски собственици и потенциално заплашените от наводнения фирми, както и собственици на къщи, е редно да бъдат застраховани срещу щети от природни бедствия, считат запознати.

Снимка Фейсбук

Източник: lovech.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 56 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *