Отлагат мероприятие в програмата на Община Ловеч за 100-годишнината от Първата световна война

Обявеният по програмата на Община Ловеч за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война каталог „Повикани под знамето на народната чест“ по технически причини няма възможност да бъде представен на 11 септември 2018 г., съобщава отговорен източник на Регионален исторически музей – Ловеч

Пак според него, инициативите за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война започват още през 2015 г. През 2018 г. са заключителните събития с акцент върху Дойранската епопея от септември 1918 г.
По програмата на Община Ловеч за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война на Покрития мост е експонирана изложбата на Регионален исторически музей – Ловеч „34-ти пехотен Троянски полк по друмищата на войните /1912-1945/“. Представените осемнадесет цветни постера разказват за героичните подвизи на полка по време на Балканските войни, Първа и Втора световна война, проследяват цялата му история от неговото формирането (1903 г.) до разформироването му (1946 г.). Като част от 9-а пехотна Плевенска дивизия по време на Първата световна война полкът героично и самоотвержено отбранява Дойранския участък от Съглашенските войски, като така проваля стратегическите намерения на противника и не допуска пробив на Южния фронт. Изложбата може да бъде разгледана до 21 септември 2018 г.

Заключителната Национална научна конференция „България в Голямата война – 1918 г.“ ще се проведе на 20 и 21 септември 2018 г. в Регионален исторически музей – Плевен и ще е с научен ръководител акад. Георги Марков. От името на РИМ – Ловеч в работата на конференцията ще участва Христо Тодоров – уредник от секция „Нова история“.

Източник: lovechmedia.com

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 107 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *