ОД МВР-Ловеч организира комплекс от мерки, които да гарантират сигурността на децата през новата учебна година

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

 

Цел на инициативата е недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата  свързани с откриването на новата учебна 2018/2019 година и гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки по време на цялата година.

Седмицата от 24  до 30 септември 2018год. е обявена за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 29 септември –  за Ден на превенцията на национално ниво.

Още от първият учебен ден ще бъде засилено присъствието на униформени служители в районите на училищата, особено в часовете на масово придвижване. Тези и други мерки са част от традиционната акция на полицията : “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.
В ход е провеждането на работни срещи с представители на регионалните инспекторати по образованието към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности. Ще се актуализират начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. На директорите на детски градини и училища ще се предоставят актуални списъци с имената и телефоните на полицейските и младши полицейските инспектори, обслужващи съответната територия. Планирано е и се извършват системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи  пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизира се и контролът над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица.

В районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа,  на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места.  Ще се обърне внимание и на обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Статистика за пътни инциденти с деца до 17 години

През периода 01.06-31.08.2018г. при тежки ПТП  са ранени 14 деца до 17 год., а други  2 са починали /1 дете е загинало, в качеството си нанеправоспособен водач на мотоциклет и едно като пътник в МПС/. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че са ранени 3-ма водачи на ППС, 1 пешеходец блъснат от неправоспособен и непълнолетен водач на лек автомобил и 11 ранени като пътници в МПС. За сравнение в периода от 01.06-31.08.2017г. при тежки ПТП  са ранени 25 деца до 17 год. и 1 дете е загинало като пътник в МПС. Като вид участник в движението са ранени 2 водачи на ППС, 1 пешеходец и 22 пътници в МПС.

Източник: lovechmedia.com

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 88 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *