ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЩИНА ЛОВЕЧ

Обучителен семинар за приобщаване на етническите малцинства ще се проведе в Община Ловеч на 16 и 17 (понеделник и вторник), в заседателната зала на Общински съвет. Събитието се организира съвместно с Регионалното управление по образованието –Ловеч, съобщи на пресконференция кметът Корнелия Маринова.

Ще участват членовете на Координационното звено по изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (2015-2020). Очаква се да присъства Грета Ганчева, директор на дирекция „Приобщаващо образование“ в Министерството на образованието и науката.

Припомняме, че под понятието „деца и ученици от етническите малцинства“ се разбират деца и ученици, чиито родители определят своята принадлежност към етнически общности, които са различни от българската и са носители на определен тип етнокултурни различия.

Образователната интеграция включва защита правата на децата, недопускане на дискриминация и осигуряване на адекватни предпоставки за социална реализация. Тя не допуска сегрегация и автосегрегация на децата и учениците от етническите малцинства, както и асимилация против тяхната воля и против волята на техните родители. Насърчава и подпомага  междукултурния обмен и съхраняването и развитието на различните културни идентичности.

Източник: lovech.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 52 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *