Недостиг от над 100 лекари отчитат болниците в Ловешка област

Болниците в Ловешка област изпитват потребност от над 100 лекари, показва анализ на състоянието на специалистите в областта на здравеопазването, изготвен от Регионалната здравна инспекция в Ловеч през май, съобщават от там. Най-остра е нуждата от специалисти по кардиология – 9, анестезиология и интензивно лечение – 8, гастроентерология, педиатрия, психиатрия и спешна медицина – по 7, пневмология и фтизиатрия – 6.
Заявена е и потребност от зъболекари – общо 13, фармацевти – трима, професионалисти по здравни грижи – 23.

Лекарите, упражняващи придобита специалност в болничната и извънболничната помощ, са 369. От тях в пенсионна възраст и хората, които предстои да я навършат до края на 2023 г., са 118, което е около 52%. Критично застрашени по възрастов критерий са медицинските специалности: инфекциозни болести, клинична алергология, клинична токсикология и съдебна медицина.
При специалистите в извънболничната помощ (без дублиране с тези в болничната помощ), от 82 лекари, упражняващи придобитата специалност, работещите в пенсионна възраст към настоящия момент, и тези, които предстои да я навършат до края на 2023 г. са 48 (58 на сто).
Малко по-добре стоят нещата при джипитата – от 59 лекари в пенсионна и предпенсионна възраст са 25 (42%).

Сред зъболекарите – общо 40, пенсионерите и бъдещите пенсионери са 25 (63 на сто). Това определя необходимостта основно от специалисти по обща и детска дентална медицина

Източник: dariknews.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 140 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *