Маджо измамен от кандидатa за кмет на Тетевен – Милен Ганев

Обвиняемият кандидат за кмет на Тетевен, Милен Ганев, се оказа с две имена, показа проверка на „България Днес“. С втората си самоличност той се опитал да избегне съдебно преследване за куп далавери през годините. Сред жертвите му е дори легендарният бос на СИК Младен Михалев-Маджо

В началото на прехода арестуваният от ДАНС бивш кмет на Тетевен се казва Милен Ганев Калинов, а след 2005 г. приема нова фамилия – Милев. Така по закон той става съвсем различен човек и трудно може да бъде издирван от органите на реда. Това става още 2007 г., когато застрахователна компания опитва да го издирва във връзка със съдебен процес за финансова афера.

В изпратената тогава призовка той фигурира със старата си фамилия. Естествено, кметът не приема призовката, защото вече се казва по нов начин и човекът, за когото е издадена призовката, фактически не съществува. Това става причина мошеникът да бъде призован чрез „Държавен вестник“ от Софийския районен съд. Според запознати той така и не се явява и делото е гледано в негово отсъствие. След като е с нова самоличност, тетевенският кмет няма как да бъде принуден да изпълни решението на съда. Накрая на застрахователите им остава да пият по една студена вода и да забравят за парите, които имат да вземат.

Според запознати това не е единственият случай, при който кандидатът за кмет от ‘’ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД БЪЛГАРИЯ’’ успял да преметне системата. След промените името му изплува в множество афери, от които с чисти врътки излиза чист. Кариерата му започва още по времето на социализма. Тогава Калинов-Милев заема длъжности, които предполагат тлъсти бакшиши. Започва работа като портиер, но бързо се преквалифицира в сервитьор и барман в „Балкантурист“. В края на соца вече трупа пачки с рубли като дървосекач в Коми.

В началото на прехода Милен регистрира частна фирма „Вълна М2“ и започва да търгува със захар. Дружеството започва да тегли кредити. Взема два заема за общо 12 милиона долара през 1995 г. С парите  тогавашният бизнесмен Милен Ганев щял да купува над 40 000 тона захар. Стоката трябвало да послужи като залог за кредита. Тя обаче е продадена, а парите не са върнати. Впоследствие това става причина Милен Ганев да влезе в списъка на кредитните милионери.

По същото време според ченгета Ганев става брънка от контрабандните канали на СИК за внос на захар. По документи сладката стока влизала през фирмата на Милен Ганев и била препродавана на българския пазар. Съдружието му с мутрите обаче не продължило дълго. Докато цяла България трепереше от дебеловратите сикаджии, Милен Ганев успява да ги преметне.

В началото на 1997 г. той изчезнал с около 7 милиона долара на акционери от СИК и други дребни играчи в захарния бизнес. Сикаджиите разбрали, че са прецакани, и започват да го издирват под дърво и камък. Младен Михалев-Маджо и компания прибрали няколко луксозни лимузини на беглеца. После разпродали и част от имотите му. В крайна сметка изкараната сума била достатъчна за мутрите и те му простили.

По същото време и Интерпол започва да издирва Милен Ганев. Търсят го заради дългове за над 40 млрд. стари лева към различни банки. Според запознати, докато ченгетата го издирват, той се опъвал по плажовете на Тайланд. Там харчел натрупаните пачки в компанията на млади жени и море от алкохол.

Десет години по-късно Милен излиза отново на светло. Той се връща в родния Тетевен за потрес на всичките си познати. На въпросите не го ли е страх от арест обяснява, че вече има нова самоличност и никой не може да го барне. Оказва се, че от дистанция от другия край на света успял да промени фамилията си на Милев. Малко след това влиза в политиката. Става шеф на общинския съвет в града от името на партия Земеделски народен съюз. Лидер на партията е напусналият наскоро депутат на БСП Румен Йончев. Начело на градския парламент Милен Милев изкарва цял мандат – до 2011 г. След това става кмет. С влизането си в политиката Милен Милев продължава с далаверите си, разказват хора от Тетевен. Така в крайна сметка се стига и до ареста му през 2014 година от агенти на ДАНС.

Източник: България Днес (https://www.bgdnes.bg/Article/3716377)

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 3 551 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *