Кметът на Ловеч Корнелия Маринова проведе втора среща със столетницата Райна Жекова

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова спази едно свое обещание и проведе втора среща с Райна Жекова, която през септември м.г. навърши 100 години. Тогава Корнелия Маринова обеща на юбиляра да се видят пак скоро и на 7 януари т.г. разговаря с възрастната дама в дома й на ул. „Д-р Никола Сяров“.
Радвам се, че ви намирам в добро здраве и все така с висок дух и свежа памет, каза кметът. И понеже неотдавна столетницата бе наградена като читател на 2019 година от Регионалната библиотека „Проф. Беньо Цонев“, Корнелия Маринова й подари луксозно издание на романа „Време разделно“.


Райна Жекова благодари за книгата, почерпи с бонбони и разказа за своите впечатления от прочетените напоследък книги, тъй като тя продължава да общува с литературата. Активността й включва още решаване на кръстословици, продължава да плете, поддържа връзка по телефона с внуци и правнуци, среща се с приятели. Този следобед, освен кметът на Ловеч, нейни гости бяха д-р Румяна Нановска, майка й Яна Дичева и други приятели. За своята любов към книгите Райна Жекова, която е дългогодишен педагог, разказа следното:
„Чета от много малка, първата ми книга бе „Златното ключе“ от Ангел Каралийчев. После в ловешката библотека попаднах на Бат` Ван, така му казваха всички, фамилията не помня. Той беше елегантен мъж, винаги с костюм. Поисках му да прочета „Мадоната на спалните вагони“ (любовен роман от Морис Декобра, издаван през 30-те години на 20 век.), но той ми каза, че за тази книга съм още малка. Започна да ми препоръчва заглавия – от Емил Зола, от Джон Голсуърти, от американската литература. И когато стихнах до „Мадоната“, тя вече не ми направи голямо впечатление след онова, което бях вече чела.“
След публикациите за нейната стогодишнина тя получила неочакван подарък по пощата – инж. Петър Кънчев й изпратил всичките свои книги и сега тя ги чете. Той пише много разбираемо и увлекателно, сподели домакинята.


Изключително сърдечната среща продължи с надеждата студените месеци бързо да преминат и да се срещнат отново всички през пролетта.


Припомняме, че за своя юбилей столетницата бе удостоена с Почетен медал на Община Ловеч. Медалът бе за дългогодишната педагогическа дейност и издигане престижа на Ловеч в областта на образованието и във връзка с кръглата годишнина.


Райна Николова Жекова е родена 08.09.1919 г. в Ловеч. Съпругът й Иван Жеков е починал преди десетина години. Семейството има двама сина, единият – Николай, сега е лекар в Самоков, другият не е сред живите. Имат и четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.


От 1955 г. Райна Жекова постъпва като учител, а после е и директор в ловешкото училище „Васил Левски“, където работи до своята 55-годишнина.

Община Ловеч, пресцентър
08.01.2020 г.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 537 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *