Зловеща война на групировките в Ловеч

Ловеч винаги се е славел като борчески град. Още от началото на демокрацията тук първи покълнаха едни от ранните представители на силовите групировки. Статията, която ви предлагаме е от онези бурни години, когато ВИС и СИК вършееха в Ловеч и страната, а полицията трудно удържаше напористите борци.Публикувана е във вестник Капитал.

„Полицията атакува приближените на ВИС-2 в града на балканчетата, залови 9 души. При направените обиски в къщите им бяха намерени общо 17 200 марки, около 5000 долара, към 3 млн. лева. След няколко часа задържаните бяха освободени. Тарторът на сенчестия бизнес в града Алайдин Алиев-Алчо се измъкна. Бурята премина и в Ловеч се възстанови статуквото.
Част от какво е акцията срещу висаджии в Ловеч? Провал на полицията ли беше това в борбата срещу регионалната престъпност, показване на мускули или тънка политическа игра? И защо операцията не “закачи” местния главатар – Алайдин Асанов Алиев-Алчо, който с бизнесбиографията си наистина може да мине за ловешкия Роко.
“Той е дребен мошеник. В момента на акцията беше в Ловеч до сутринта – спа при баща си. Не сме искали да го хващаме – това е психологическа игра”, заяви шефът на РДВР – Ловеч, Сава Нягулов. Той опроверга твърденията, че целта на операцията е бил именно Алчо, но се е измъкнал след изтичане на информация.
“От нашите имаше двама души в контакт с него. Пенсионирах, уволних, изчистих, за да нямат алчовците позиции тук”, обясни Нягулов и добави, че много добре знае къде се намира Алайдин, но предпочита да му въздейства “от разстояние, психологически”.
Хората на Алчо наистина бяха пуснати след броени часове, а седмица след това РДВР представи обобщени данни за съдебните патила на 9-те. Оказа се, че срещу тях има възбудени общо 19 дела, от които едно-единствено (за рекет) е влязло в съда. Интересното е, че по време на съдебното заседание свидетелите са се отказали от показанията си. Останалите дела са висящи, прекратени или преоформени в дела срещу неизвестен извършител, показва справката на полицията.
Според шефа на ловешката полиция осъждането на бандитите “не зависи от тях – няма достатъчно данни, имат силни адвокати и т.н.”. Адвокати на представящите се от ВИС-2 били Румен Константинов (бивш районен съдия) и Станислав Филипов (който е известен и като защитник на “Литекс”).
В града се говори, че окръжният прокурор Петър Балъков толерира групировката на Алчо и ВИС-2. Съмнението се появило, когато преди време участниците в жесток бой с арменци в ловешката дискотека на ВИС “Илит” били арестувани за кратко и пуснати срещу сравнително ниски гаранции.

Застрахователният пазар в Ловеч

е строго разпределен. Най-сериозни са позициите на ВИС-2 и СИК. Реката разделя териториите им. За ориентир могат да се смятат лепенките. До покрития мост на Вароша са висаджии, оттатък са хората на Маджо.
Някои от “застрахованите” в Ловеч смятат, че “ВИС са по-брутални, СИК са по-интелигентни”. “Мозъкът” на местния СИК – Петър Андронов, е завършил езикова гимназия и семестриално – право. Регионалните служители на Маргина и Маджо са представени добре в Ябланица и трупат мощ в Тетевен след оттеглянето на захарния бос Милен Ганев.

“Корона инс” бяха изтласкани след кървав кютек в собствената им дискотека “Осъм”. (Преди година пък в ловешкото с. Сливек беше взривена вилата на Илиян Попов-Тариката, човек на “Корона” в Ловеч.) Сега заведението е хванало паяжини, а хората на Карамански са загубили всякакви позиции в града. Между другото веднага след сблъсъка с ВИС Кръстника е пристигнал в Ловеч с намерение да се види с окръжния прокурор Балъков. Такава среща му е била отказана, но за компенсация той се видял с Алчо. Любопитно е, че РПК-тата в областта имат задължително по две лепенки – на ВИС-2 и на “Корона инс”.
Самозваният локален бос на ВИС – Алчо, безспорно покрива най-голяма част от бизнеса.

По думите на ловешки жители той има фирма “Алкс”, контролира търговията с безалкохолните напитки, бирата, сложил е ръка на електронните игри, чейнджбюрата и дори обира печалбата от “тука има – тука нема”, на която местните цигани са майстори. Алчо дори решил проблема с класическата конкуренция между “Кока-Кола” и “Пепси”, като е станал представител едновременно и на двете компании. Освен рекет и съмнителни препродажби на коли хората на Алчо в Ловеч отскоро са обогатили “услугите” си с търговия на чужди недвижими имоти.
“Удряме Алчо все повече икономически – в момента проверяваме 18 коли. Ако не влязат в рамките на закона, няма да ги оставим, цитира стратегията на началниците си от МВР срещу силовите групировки полк. Нягулов. “Ето например Алчо казва, че парите, които има, са дарение от Турция. Да, но ние продължаваме да изясняваме произхода им и дори да са дарение, идва въпросът платени ли са таксите”, заяви за “Капитал” шефът на РДВР Нягулов.
От провеждането преди две седмици на спецакцията в Ловеч Алчо не се е появявал в града. Мълвата го изпрати на море в Св. Влас, “на маса” го търсят във Велико Търново, а полицията твърди, че се е окопал някъде в Ловеч.
Градът на балканчетата и люляците открай време е любопитен с няколко емблеми. Езиковата гимназия, уплътнила навремето номенклатурните редици с възпитаници като Огнян Дойнов, Атанас Тилев и Нора Ананиева. Ананиева дълго време беше “абонирана” за ловешките червени гласове, които традиционно й осигуряваха място в парламента.
Убийството на Стефан Мирославов-Крушата – първото покушение срещу борците в България. “Орион” – отделна тема, която трябва да влезе в седемтомната енциклопедия на града. “Лекс” – първата “акционерна” пирамида, със седалище Ловеч. Днешната картина на ситуацията е следната – съвсем скоро Главна прокуратура образува следствие срещу бившия вицепремиер от Живково време Дойнов и разпореди ареста на него и на съпругата му. Ананиева вече не е депутат и е “една социалистка с вече изсъхнали корени в БСП” (по Райдовски). Хората от Ловеч, който до неотдавна тя считаше за своя губерния, твърдят, че “откакто не се чува за нея, нищо не се говори и за бизнеса й във “Винком”. На последните парламентарни избори Ловеч изпрати в парламента четирима народни представители от ОДС (между които и бившият шеф на “Балкан” Кирил Баев), а единственият избран от БСП се оказа Янаки Стоилов.
Алчо наследи сенчестия бизнес на убития си приятел Крушата и контролира града.
Звездите от “Орион” изгаснаха една по една. По неофициална информация Николайчо Кривошиев и Румен Спасов са напуснали страната през Гърция. Зад граница водят и следите на примата на съзвездието Веска Меджидиева.
Татарчев изпрати писмо в ЮАР за връщането й заради подписана от нея фалшива гаранция.
Започна изземането на неправомерно придобитите имоти на приятелския кръг, а останалата част от имуществото на дъщерните си фирми те решиха да разпродават сами. Миналата година ловешкият съд откри процедура по несъстоятелност на “Ригел комерс” ЕООД – Ловеч. Преди около месец и половина ликвидаторите на БЗПБ взеха решение да влеят банката във “Винком”, като дружеството поема всичките й активи и пасиви. Оказа се, че “Винком” е дружество със сходна регистрация (адрес и представители) на тази на “Орком” АД (или “Орион комерс”). Неотдавна съдружниците на “Орком” са решили поради липса на дейност да пристъпят към доброволна ликвидация на дружеството, като задачата е възложена на Ивелин Бежев.
Последните данни на РДВР – Ловеч, са, че от 1 април до момента Кривошиев дължи на бюджета около 47 млн. лева ДДС. Той поддържал тесни връзки с “Веда” – Монтана, и “Краси” – Харманли, по изкупуване на селскостопанска продукция. Тази година ексспонсорът на “Дума” не е правил износ на агнешко месо.
В момента единствените отломки от “Орион” са агнешкият принц Влади Кривошиев (син на един от шефовете на “Орион”, Николайчо Кривошиев), който от четири месеца е представител на застрахователно дружество “Спартак” в Ловеч, и 81-годишният далечен чичо на човека с мандрата в Летница – Крум Кривошиев, общински съветник от квотата на БББ, чиято фирма “Теодор” спонсорира на местно ниво изявите на Жорж.
Изгърмелият “Лекс” пък осъмна като “Лъч” ООД. В Ловеч си приказват, че жената на друг бивш депутат – Тошо Пейков, е работила там. Добре осведомени източници настояват, че шефът на “Лекс” Георги Аврамов (Жоро Лекса) изнасял ТИР-ове с натурални сокове “Папи” за Украйна.

“Литекс” е новото лустро на Ловеч

Фирмата на бившия борец Гриша Ганчев замести скандалните “Лекс” и “Орион”.
Ганчев е шефът на “Литекс”, а “Литекс” е “касичката” на регионалния футбол. С помощта на бореца ловешкият отбор влезе в А група. Фирмата е основен “освежител” на града със сокове “Куинс” и кафе “Либерте”.
След смъртта на Крушата една от версиите за убийството му твърдеше, че е пречел на организацията на бизнеса на “Литекс”. Тя се опровергава от факта, че той, брат му и Гриша Ганчев са работили заедно, държали складове на “Илиянци”. Братът на Крушата Иван Мирославов (Иван Цайса) сега е шеф на “Литекс-джус” ЕООД – едно от многото, свързани с “Литекс комерс” ООД.
Според слуховете Алчо продължава да не храни големи симпатии към Ганчев.
”Литекс“ действат фино. Няма ги тия простотии – конфликти с граждани, полиция. Всичко, което става, се върши в Бургас”, твърди шефът на ловешката полиция Сава Нягулов. Името на фирмата на Гриша Ганчев се свързва основно с петросделки, благословени от предишното ръководство на Нефтохим и на БСП.
“Засега Ловеч има полза от “Литекс”. Сигнали за нарушаване на закона от тяхна страна поне тук, в града, нямаме”, заяви миналата седмица зам. окръжният прокурор на Ловеч Христо Христов.
Присъствието на ловешкия патрон наистина е крещящо – във всяко уважаващо себе си кафене масите са с червени покривки “Либерте”, а чашите са с надпис “Queen’s”. Още по-шокиращо е, че доста от случайните минувачи са с тениски “Литекс” и човек се чувства като на лагер-школа.
“Общината и фирмата съжителстват добре. Дори направили съвместно дружество за цял квартал край стадиона. Кметството е доволно, че се дават пари за улици, социални заведения и пр.”, разказват жители на Ловеч. Между другото Мултигруп чрез “Овергаз” също са в съвместно дружество с община Ловеч за изграждане на газификационна мрежа.
Една случка скоро помрачила за кратко партньорството между “Литекс” и общината: на заседание на общинските съветници, на което се обсъждало обявяването на търг за бензиностанция до басейна, общинар от Народен съюз станал и казал: “Стига сме давали на този мафиот Ганчев.” И никой не успял да го убеди, че резултатите от търга не са предварително известни. Иначе наличната конкуренция в петролен контекст се изчерпва с местната фирма “Генимекс”, свързана с “Плама” – Плевен.
Целта на Гришата е да направи хубав футболен отбор, твърдят ловчанлии. “Първо да се класираме в А група. После “Литекс” – Ловеч, трябва да излезе на евротурнирите. Средствата, които той влага сега, са безвъзвратни. Големите пари са в еврото – това значи парите да се върнат и умножат. Феновете обичат Гриша Ганчев”, призна един от тях.

Шахматната дъска с играчите в района

блесна на футболния мач “Нефтохимик” – “Олимпик” – Галата (недалечно село), миналата събота в Тетевен.
Селският отбор на Галата – “Олимпик”, също влезе в елитната група след десетки скандали по стадионите. “Литекс” стои зад гърба на футболистите борци от Галата и техния президент Страхил Димчев. “На почетната трибуна на селския стадион, вдясно, седяха Алчо и дясната му ръка Николай Мотков, подозиран за убийство преди 2 години. В средата на трибуната мача наблюдаваха шефът на РДВР – Ловеч, и тетевенските му колеги, зад тях Ахмед Доган и Гриша Ганчев”, разказва очевидец. Лидерът на ДПС реши да компенсира изпадането си от А група в политиката, като стана президент на УС на “Олимпик” – Галата. Появата на Доган в управителния съвет на селския отбор вероятно има и имиджови мотиви. Преди около месец 18 от 21 регионални организации решиха да напуснат Сокола и да преминат към Гюнер Тахир.

Трите реда на почетната трибуна на стадиона

в Тетевен показват нивата на интересите на местните в района.
В кого се е целило МВР, когато е разпоредило операцията срещу висаджии в Ловеч?
След ударите срещу регионалните структури на СИК изглежда последователно ВИС също да отнесат удари в провинцията. В сградата на “6-и септември” в столицата едва ли споделят паранормалните идеи на директора на РДВР – Ловеч, за “психологическата война” срещу Алчо. Борецът от село Брежаново/?/ явно е еманация на сенчестия бизнес в окръжния град.

Ако се търси последователност в действията на вътрешното министерство, атаката срещу Ловеч има друга посока. Анализът на обстановката там може да разкрие седемте прилики със “синдрома Роко”. Веднага следа ареста на Рашид в Кърджали новият все още МВР-шеф заяви, че във всеки голям провинциален град има по един мафиот като Роко.
След ареста на Ерджан Рашид наяве излязоха връзките му с полицаи, политици и прокурори. Дребният мафиот, както го нарекоха магистратите, стана ябълка на раздора между Татарчев, вътрешния министър Бонев и Ахмед Доган.
За Алчо, както и за Роко, се смята, че е покровителстван от прокурорите в града. Полицията също проверява луксозните автомобили на Алчо, както и на кърджалийския му събрат, и търси пробойна в законността на доходите му.

Ловешката регионална дирекция на вътрешните работи сякаш също е пълна с луфтове. Там бяха сменени няколко началници за кратко време. Остават подозренията за връзки на хората на Алчо с ченгетата от района. С това вътрешният министър Бонев има шансове да се окичи с името на “възродител” в демократични времена. Повечето шумни акции от Роко, през айтоския сапунен бос Чутука до Алчо са свързани с мюсюлмани.

Хората на Доган, дали по съвпадение или не, се явяват винаги, когато МВР разследва някаква престъпна дейност. Дали случайно или не, човекът, който наблюдаваше отстрани как барети вкарват Ерджан Рашид-Роко в следствения арест на бул. “Г.М. Димитров” в столицата, беше Гриша Ганчев. Какво е правил Гришата в следствения арест не е ясно. Това обаче е другото ниво на играта. “

16 август 1997 година

Източник: periscop.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 11 112 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *