Завод за чугун в Ловеч вдига заплатите на работниците

Ловешкият завод за леене на чугун „Осъм“ е подменил основни съоръжения с нови по проект за 4.1 млн. лв. Половината от инвестицията е финансирана по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, като основната част от нея е използвана за купуване на нова индукционна пещ със значително по-голям капацитет и по-малки енергийни разходи от предишната. Тъй като промените са съществени, компанията в момента е в процес на получаване на ново комплексно разрешително, уточни за „Капитал“ Росана Дачева, член на борда на дружеството.

Ново оборудване

Проектът се изпълнява в продължение на две години и приключи в края на 2019 г. Най-същественото нововъведение е замяната на съоръженията за топене и разливане на метал с нова индукционна пещ с автоматично разливно устройство на стойност 3.3 млн. лв. Предишните инсталации са били много енергоемки и тъй като топенето е било бавно, не са позволявали спиране на работата, което ги е правело неефективни. Новата пещ е с близо 4 пъти по-голяма производителност, а заради по-енергоефективната й работа компанията очаква да спестява по 1.2 млн. лв. разходи за ток и газ годишно.

Близо 800 хил. лв. пък е стойността на новата машина за почистване на отливки с цифрово-програмно управление. Тя също е почти два пъти по-производителна и ползва по-малко енергия. Освен това тя позволява да се използва отпадък от други производства и от него да се правят изделия. Компанията е изградила също система, която използва топлина от производството за подгряване на вода за битови нужди, и е въвела система за енергиен мениджмънт по стандарта ISO 50001.

Компанията

Ловешкият завод беше приватизиран през 1997 г. и стана част от „Група Технология на металите – Ангел Балевски холдинг“, която в момента държи 94.4% от акциите. Краен собственик е Красимир Дачев, който контролира и свищовския завод „Свилоза“. Към същата група има още две работещи леярни – „Алуком“ за алуминиеви отливки в Плевен и врачанската „Центромет“ за центробежно леене на продукти от чугун и стомана за различни индустрии. Двете предприятия също са подменили част от оборудването си с проекти по европейската програма. Общите инвестиции на трите дружества са 12 млн. лв., от които 7 млн. лв. са собствени средства.

В „Осъм“ работят около 220 души. През 2018 г. приходите от продажби на компанията намаляха с 30% до 13.5 млн. лв., печалбата също спадна до 92 хил. лв. Сред големите клиенти е Deutsche Bahn, с която компанията има тригодишен договор за доставка на детайли за железопътната инфраструктура на Германия. През тази година предстои индексация на заплатите на работещите в дружеството.

Източник: periscop.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 2 566 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *