Жители в ловешко село протестират от нитрати в питейната вода

Заради високото съдържание на нитрати в питейната вода, жители на ловешкото село Йоглав организират подписка, с която настояват компетентните органи да решат проблема с негодната и опасна за пиене вода, съобщава БНР.

Досега никой не е предприел нищо за решаването му, въпреки че този проблем е от години. Също така и около 50 домакинства в Йоглав въобще нямат водопроводи до къщите си.

Регионалната здравна инспекция в Ловеч многократно е установявала високо съдържание на нитрати в питейната вода в ловешкото село. При тези случаи местното ВиК дружество предупреждава населението, че водата не е годна за пиене, особено за деца до 3-годишна възраст.

„От няколко години водата не е годна за пиене. Идват разни институции, вземат проби, но никакъв резултат. Хората си купуват минерална вода от магазина, която не е евтина. Общината не си мърда пръста. Народни представители също са запознати и са обещали, че ще задействат нещата, но досега никакъв резултат. Всичките отпадъци от фермите за пернати животни се стичат към селото, както и отровите от кооперациите, които попиват в земята“, коментира Митко Дилов.

Ирена Георгиева, кмет на село Йоглав обяснява, че е получила отговор от Министерството на околната среда и водите, в който е посочено: „Във връзка със сигнала е започнала процедурата за учредяване на санитарно-охранителните зони.“

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова ще препрати подписката на жителите на селото към местното ВиК дружество.

Източник: news.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 336 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *