ГРАЖДАНСКО ПОКЛОНЕНИЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В ЛОВЕЧ

Гражданско поклонение се проведе на 18 февруари вечерта пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе посветено на 147 години от гибелта на Апостола и е част от богатата програма на Община Ловеч за годишнината.  Близо 60 факлоносци бяха застанали в подхода към паметника, както и около самия монумент. Церемонията започна с  приемане на строя от бойци на  формация 42800 – Плевен,   от полк. Марин Господинов. Последваха тържествени слова от председателя на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов и  от Ловчанския митрополит Гавриил.
„Днес, в деня на 147-ата годишнина от гибелта му, Апостолът с пълна сила продължава да смущава провинциалния ни бит. Кой е той? Васил Иванов Кунчев от Карлово. Кой е Левски? Той е учителят, който в полите на този хълм, в уличките на Вароша, в града, станал негова комитетска столица, написа най-важните глави на учебника по национална революция. Учителят, който разгърна страниците на този учебник пред невярващите очи на занаятчии, еснафи, земеделци и овчари, за да ги научи, че свободата е възможна, че България е възможна“, каза в словото си Петър Цолов.
„На една Великденска служба Левски получава вдъхновение, че неговото служение на Господ трябва да премине към служение за свободата на неговото Отечество“, подчерта в словото си митрополит Гавриил. Той съобщи още, че се навършват 150 години от издаването на фермана на турското правителство, който дава на българския народ независима църква. Така църковната независимост съвпада с началото на революционната дейност на Левски.
Сред официалните лица бяха още областният управител  Ваня Събчева, зам.-областният управител Илиян Тодоров, полк. Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен, подполк. Теодоси Томанов,  началник военно формирование 24480 в Ловеч,  подполк. Красимир Костов, началник на Военно окръжие в Ловеч; старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч. Община Ловеч се представяше, освен от Петър Цолов,  от заместник-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов, както и от общински съветници.
Още в началото ученичката от ОУ„Васил Левски“ в Ловеч  Кристина Вълчева изпълни стихотворението „Левски“  от Ивелина Радионова.
Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника от държавни и общински институции, политически партии, неправителствени организации, граждани.  Тази година денят беше топъл и слънчев и още преди тържеството на хълма  дойдоха много признателни ловчалии с цветя. Малко по-рано в храм „Успение Богородично“ във Вароша  бе отслужена панихида за Васил Левски.
През деня имаше още дискусия в Ловчанско читалище “Наука – 1870 г.” с проф. Пламен Митев на тема “Левски, революцията и бъдещият свят”, както и прожекция  в кино “Космос” на документалния филм “Българска дружина планина повдига”  на режисьора Искрен Красимиров.
Кметът Корнелия Маринова, която е на посещение в Полша, изпрати специално послание за 18 февруари във фейсбук, за което съобщихме по-рано.
Датата бе отбелязана и в редица села в общината. Например в НЧ „Пробуда – 1927г.“ в село  Дренов почетоха годишнината с филм за живота и делото на Дякона и с рецитал на стихове, посветени на героя.
На 19 февруари предстоят няколко събития. От 8.00 часа тръгва туристическият поход “По стъпките на Апостола”. Маршрутът е от Художествена галерия – Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост, организатор е ТД “Стратеш”. В 10:00 ч. в салона на Драматичен театър-Ловеч ще се проведе възпоменателен концерт-спектакъл на ОУ „Васил Левски“. От 11:00 ч. е гражданско поклонение на паметника на Васил Левски в Къкринско ханче, с участието на ученици от ОУ “Васил Левски”, а вечерта от 17:30 ч. е танцовият спектакъл на НЧ “Бяла Анаста – 2016 г.”, наречен  “През погледа на Левски”. Изявата е в  Драматичен театър – Ловеч.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 282 times, 3 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *