Георги Терзийски: Децата, които сега влизат в училище, ще работят професии, което не познаваме, нека ги подготвим за предизвикателствата

Областният управител Георги Терзийски откри днес работната среща на директорите на училищата от областта, която по традиция се провежда в началото на новата учебна година. 

Учителите днес са най-приоритизираното съсловие. Подчертавам – с основание! Защото, както казват японците, без учителите няма други професии. Трябва да отчетем, че правителство се ангажира и го направи – образованието е приоритет на приоритетите и учителите с основание могат да се чувстват важни в ролята, която имат. И направи учителските заплати такива на фона на всички останали и според възможностите на бюджета, че един млад учител да работи с хъс и мотивация и да не се срамува, че започва тази професия, каза в обръщението си Терзийски.

Той изрази очакването си учителското съсловие в страната да даде ответен отговор – да издигне качеството на образованието на такова ниво, че да сме спокойни, че излизайки от училище децата ни няма да попаднат в графата с клеймо – неграмотни.

По думите на областния управител факторите, от които зависи това не са единствено и само в училище – има сериозна роля и семейството, но все пак училището има водеща функция, когато говорим за качество на образованието.
Това е първото ми послание към вас – нека работим така, че да превърнем успеха на децата ни в кауза – да обучаваме и възпитаваме бъдеще! За това помагат и множеството национални програми, със средствата от които се модернизира учебната база. Ако тези средства се използват за изпълнение на целите на съответната програма, то и резултатите ще бъдат високи, подчерта Терзийски. Той благодари на Регионалния инспекторат в Ловеч за единодействието и сътрудничеството в работата, за да тръгнем по път, който ни позволява да планираме успешно, както се оказа тази година и да планираме така, че хората от бизнеса да оценят усилията на държавните институции в това да подпомагат икономиката на региона. 
Областният управител изтъкна още, че област Ловеч е пилотна в проекта на МОН за връщане на децата в класните стаи. Всичко, свързано с механизма за координация на институциите, ние го направихме първи и това бе оценено от МОН и бе давано като добър пример в сферата на образованието. И резултати има и ще има. Апелирам към вас всеки да вложи енергия и отговорно отношение, за да върнем всяко дете, застрашено от отпадане, в училище, да ги обградим с любов и да ги научим да бъдат личности! Ако това постигнем, сигурен съм, че всичко останало ще се случи по-лесно, каза още Терзийски. Той не пропусна и професионалното образование, едно от многото предизвикателства пред образователната система. Моята молба към вас е да пречупим стереотипите, нека дадем възможност на нашите деца да получават това образование, което ще бъде полезно за тях в бъдещата им реализация.Децата, които влизат сега в училище, ще упражняват професии, които ние с вас сега дори не знаем, нека бъдем на нивото на предизвикателствата, които ще ни следват и да помогнем на децата да бъдат подготвени за техния професионален и житейски път, каза в заключение областният управител и пожела успешна нова учебна година.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 350 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *