В Троян пресъздават Дойранската епопея

Дойранската епопея ще „оживее“ в Троян чрез историческа възстановка. Над 300 членове на Националното дружество „Традиция“ от цялата страна ще пресъздадат битката на Дойранските възвишения в Македония през Първата световна война. Организатор е местният клон на националното дружество, а събитието е предвидено за 15 септември. То е във връзка с две годишнини – 100 години от края на Първата световна война и 150 години от обявяването на Троян за град, съобщи за БТА основният организатор и председател на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ – Априлци, Троян, Севлиево, Христо Калистерски.
„Стъпвайки на опита на нашите клубове от Национално дружество „Традиция“, които досега са правили няколко възстановки от периода, ще произведем части от Дойранската епопея от септември 1918 г. Целта е възстановката да е най-близка до реалните действия“, заяви Калистерски. Той добави, че ще бъдат представени тогавашните отбранителни съоръжения, български и британски униформи и оръжия.

Върви подготовка
на терена

За целта върви подготовката на терена – поляните до градския стадион, който е предоставен от Ловчанската митрополия.Дойранската епопея "оживява" в ТроянНа него в схематичен вид ще се представят прословутите позиции на Дойран, които са били край Дойранското езеро.

„Правим предната Дойранска позиция, първа и втора главна позиция, както и двата командващи пункта – връх Кала тепе и най-високата точка връх Дуб. Ще има няколко основни пункта и ще възпроизведем действията от 16 до 19 септември – артилерийската подготовка, която е била срещу нашите позиции, както и боевете на 18-ти и 19-ти септември. Главно ще възпроизведем 58-ми полк, който е бил на предната Дойранска позиция и е охранявал подстъпите към връх Кала тепе, до него 17-ти пехотен Доростолски полк и 33-ти свищовски полк“, разказа Калистерски.

Двете воюващи страни – българите със съюзниците си германци и противникът от англичани, французи и гърци, ще са в съотношение, доближаващо се до исторически обективното – 7:1 в полза на съперника.

Ушити са сто английски
униформи

Христо Калистерски добави, че за възстановката вече са ушите сто английски униформи, осигурени са снаряжението и каските. Останалите униформи се осигуряват от самите членове на „Традиция“, като и Министерството на културата ще подпомогне с такива от киноцентър „Бояна“. Набавено е и необходимото оръжие от този период. Целта е всичко да бъде автентично и най-близко до събитията.

Възстановката се финансира от членовете на дружество „Традиция“ и съмишленици.

Събитието е под егидата на Министерството на отбраната, което е отпуснало 6 хиляди лева. Помагат и общините Троян, Севлиево и Априлци.

По думите на Калистерски за участие във възстановката са били поканени и сродни организации от чужбина, но заради многобройните събития в цяла Европа във връзка със 100-годишнината от края на войната, те не могат да присъстват.

Защо възстановката
ще е в Троян?

Решението това глобално събитие да бъде точно в Троян не е случайно. В Дойранската епопея важна роля имат бойците от 34-ти пехотен Троянски полк в състава на 9-та Плевенска дивизия под командването на ген. Владимир Вазов. По думите на основния организатор в Троян има много традиции по опазване паметта на 34-ти пехотен Троянски полк, предстои и откриване на паметник на ген. Вазов. А всички участници от местния клуб на НД „Традиция“ имат предци, участвали в Дойранската епопея.

В образа на ген. Вазов на 15 септември ще влезе Христо Драгозов от Шумен, член на НД „Традиция“, който няколко пъти е пресъздавал легендарни образи на руски генерали, на Осман паша и др.
По думите на Калистерски целта на възстановката на Дойранската епопея е да се покаже, освен героизма на българските войници, но и да се напомни, че това не трябва да се повтаря. Той добави, че идеята е да се пресъздаде действителната история, да се покаже героизма на обикновените хора. „Дойранската епопея спасява България от пълно унищожение и тя остава да съществува на картата на света“, заяви Христо Калистерски.

„С историческата възстановка на Дойранската епопея искаме да покажем, че сме имали предци, които са ни завещали нещо, което ние сега забравяме – силна, мощна, справедлива България, както и любов към родината, към рода, към хората до теб, взаимопомощта, която вече сме я забравили“, каза Христо Калистерски. Той е категоричен, че хората трябва да са обединени и да се стремят да пазят традиционните ценности, които ни правят българи.

Източник: lovechmedia.com
Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 257 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *