В с. Черни Вит бе почетена паметта на Нейо Крачунов – укривателя на Георги Бенковски

На 18 май 2019 г. в с. Черни Вит жители и гости сведоха глави пред саможертвата на чернивитчанина Нейо Крачунов, който изправен през избора да предаде Георги Бенковски и делото на хиляди българи за Освобождение на Отечеството, след погрома на Априлското въстание през 1876 г., отказва да предаде Войводата, въпреки нечовешките мъчения и се хвърля в р. Черни Вит. Оцелял по чудо, той доживява Освобождението, за да предаде историята, такава, каквато трябва да я помним.

На възпоменателното тържество в памет на Нейо Крачунов и по повод 143 г. от Априлското въстание присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, кметът на с. Черни Вит – Цветослава Христова, кметът на с. Дивчовото – Стоян Стоянов, Иван Гетов – председател на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните /СВВБ/ в България и Райко Райков – автор на книгата за с. Черни Вит, представители на пенсионерски клуб „Три поколения“ – с. Черни Вит, множество жители и гости на община Тетевен, придружени от децата си, на които да предадат историята.

Традиционно, от родолюбци и самодейци бе пресъздадена и жива картина на героичния подвиг на укривателя на Бенковски. Тържеството се организира и проведе от Кметство – с. Черни Вит, Народно читалище ,,Христо Смирненски 1925“ – с. Черни Вит и членове на Национално дружество „Традиция“.

Източник: teteven.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 89 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *