В Ловеч стартира проект, подкрепен финансово с 149 200 евро

В Ловеч стартира проектът „От правото към справедливостта“ (Еx iure ad iustatium) на фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, в партньорство с Община Ловеч. Откриващото събитие стана на 10 януари 2020 г. в залата в Барокови къщи.

При откриването кметът Корнелия Маринова каза:

„В Община Ловеч работим за това, хората с увреждания да имат гарантирани права, защото правото на справедлив съдебен процес е един инструмент, с който могат да бъдат защитени всички права на тази група хора. Приветствам инициативата на „Глобална инициатива в психиатрията“, на съдиите, които са тук, особено ми е приятно, че сред нас е съдия Нели Куцкова, на Надя  Шабани от Български център за нестопанско право, на Мая Василева като заместник-директор на Агенцията за социално подпомагане и останалите колеги.  По този път често се налага да търсим нетрадиционни и нови решения и затова трябва да сме заедно. Днешният проект разкрива допълнителни възможности за всички нас като общество.“

Проектът бе представен от Валентина Христакева, директор на фондация „ГИП – София“, след това говориха Мая Василева, Надя  Шабани, Нели Куцкова,  Калина Иванова и други.

Тригодишният проект има за цел да обедини усилията на практикуващи съдии, адвокати, граждански организации в разработване и апробиране на иновативен алгоритъм за прилагане на процедури, гарантиращи върховенството на правата съобразно най-модерните международни правозащитни актове. Моделът ще засегне основно настаняване в специализирани институции по Закона за социално подпомагане и за принудително лечение по Закона за здравето, където лица с психично-здравни трудности са страна.

Основният резултат е създаване на инструменти, които да превърнат съда в социален център, интегриращ знание и подкрепа за човека в уязвимо положение. Основни целеви групи са съдии, прокурори, и граждански организации, а ползватели ще бъдат хората с ментални увреждания. Проектът се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 149 200 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

В рамките на събитието  на пешеходната зона в Ловеч и в залата беше подредена фото изложба, която разказва за живота на  хора с психично-здравни проблеми и интелектуални затруднения.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 503 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *