Безплатен превоз до гробищен парк „Скобелево” за Задушница организира Община Ловеч

Безплатен превоз до гробищен парк „Скобелево” организират Община Ловеч и превозваческа фирма в събота, 10 февруари, когато е Задушница. Ще бъдат осигурени четири автобуса, които ще се движат по следния маршрут:

Централна автогара – Ловеч – спирка на ул. „Цачо Шишков“ – спирка ОББ – спирка „501 стоки“ – спирка Салито – кв. „Продимчец“ – Скобелево и обратно. Автобусите тръгват от 8 ч. от автогарата, след като се запълнят местата.

Голямата задушница се пада в съботата преди Месни Заговезни и поставя началото на Великия пост. Известна е и като Месопустна задушница. Християнската църква е определила този ден за почитане паметта на мъртвите.

Раздават се подавки за „Бог да прости“, а в църквата се прави заупокойно богослужение, в което се четат молитви за починалите. Камбаната бие за траур, а близките посещават гробовете на починалите, като оставят цветя, преливат с вино, прекадяват го с тамян и оставят запалени свещи.

Раздават се чинийки с храна и жито за „Бог да прости починалия“ на всички, дошли на гроба, а също и на други хора на гробищата, дори и на непознати.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 103 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *