Антични предмети са иззети при международна операция проведена в Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Благоевград

Антични амфори, монети, накити, керамика, фризове и други – общо над 4600 предмета, са иззети при международна операция у нас.Тя е проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура на 25 октомври от служители на ГДБОП, сектор „Трафик на културни ценности“ във връзка с международно разследване срещу канал за трафик на културни ценности, съобщи МВР.При акцията са задържани 8 души в България и един във Великобритания.Операцията е проведена на територията на Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Благоевград.Разкрита и документирана е престъпна дейност на българи, насочена срещу културното наследство, свързана с незаконно търсене, придобиване, съхранение, търговия и трафик на движими културни ценности, включително и археологически предмети.Участниците са част от международен канал за трафик на културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на България.Според данните до момента, с нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции и са захранвани със „стока“ други дилъри на културни ценности, които впоследствие са изнасяни в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства.В рамките на операцията е предприето претърсване на 12 адреса и 5 леки автомобила, обискирани и задържани са 8 души. В хода на процесуалните действия са иззети около 3800 антични монети, 3 антични амфори, над 600 антични предмета (фибули, върхове на стрели, апликации от конска амуниция, части от колесници, статуетки и др.), 121 антични халки, пръстени, топчета, обици; 52 антични игли и стрели; 32 керамични и стъклени съдове с различна форма и големина; 5 каменни парчета и фризове.

Намерени и иззети са и 40 000 лв. и 10 000 евро; товарителници за извършени пратки до Великобритания; много на брой документи, удостоверяващи продажби в аукционни къщи в Западна Европа, както и списъци на конкретно продадени предмети, бройки и цени.

В офис на търговско дружество, където са задържани трима в момент на извършване на сделка, са намерени пакетирани по-голямата част от предметите и монетите, разпределени в кутии, и готови за изпращане към Лондон.

Там са открити и множеството документи, удостоверяващи продажбите в различни аукционни къщи в британската столица, ръчно изписани списъци с предметите, цените и снимки на продадени артефакти.

В рамките на разследването e установено, че културните ценности са съхранявани в нает склад, но поради невъзможност мястото да продължи да бъде използвано, се наложило да ги преместят в гаража към офиса, докато се намери ново подходящо депо.

Именно при претърсването в гаража са открити и иззети изключително редки и ценни предмети с историческа, културна и финансова стойност – различни керамични съдове, амфори, стъкло, фризове, част от намерените монети и др.

Източник: zetramedia.com

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 858 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *