АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА ОТКАЗА ДА ВПИШЕ НОВОТО ЧИТАЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО НА НЧ СЪГЛАСИЕ 1869 ТЕТЕВЕН. ПРЕДСТОИ НОВО ОБЩО СЪБРАНИЕ

Димчо Диков – председател на НЧ Съгласие

С Отказ № 20180704112123 от 13.07.2018 г. Агенция по вписванията е отказала да впише новото читалищно настоятелство на НЧ Съгласие 1869 поради съществени пороци при провеждане на общото събрание за избора му (пълният текст на Отказа е приложен към материала). Отказът е издаден по подадено искане за регистрация от преизбраните председател и член на читалищното настоятелство Димчо Николов Диков и Иван Романов Цветков. Председателя Димчо Диков е вече трети мандат на този пост, а също и държавен служител в община Тетевен и съдия по волейбол. Иван Цветков е член на читалищното настоятелство, собственик на волейболния клуб в Тетевен, който тази година отпадна от първата лига заради слаби резултати, както и общински съветник от партията на бившия кмет на Тетевен Николай Павлов – Екогласност.

 

 

Иван Цветков и съпартиеца му в местния общински съвет Николай Павлов
При постановяване на отказа си, Агенция по вписванията е констатирала, че заявителите Димчо Диков и Иван Цветков са предоставили списък на поканените и присъствали членове на общото събрание, от който става ясно, че за събранието не са уведомени почти половината от редовните членове на Народно читалище Съгласие 1869. Поради тази причина Агенция по вписванията е отказала да впише на практика нелегитимното читалищно настоятелство, избрано с гласовете на по-малко от 1/3 от членовете на общото събрание. Самият председател Диков е бил преизбран само с 4 гласа разлика от други претендент Татяна Миндевска, въпреки липсата на голяма част от членовете на общото събрание. Недоумение буди също и фактът, че общото събрание е проведено на 18.04.2018 г., а заявлението за вписване е подадено от Димчо Диков и Иван Цветков едва в началото на месец Юли – близо три месеца след провеждането му.

 

Отказът на Агенция по вписванията трябва да доведе до незабавно свикване на ново общо събрание за избор на легитимно читалищно настоятелство и председател, в противен случай поставя под сериозно съмнение реализирането на един от големите инфраструктурни проекти в община Тетевен Избор на изпълнител за извършване СМР на обект Ремонт на Народно читалище Съгласие 1869 гр. Тетевен“ на стойност 296 303.59 лв. без ДДС. Бенефициент по този проект е самото Народно читалище Съгласие 1869, което за да усвои европейските средства, трябва да има легитимно представителство, вписано в Агенция по вписванията.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 933 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *