УЧИЛИЩЕТО В ДЕРМАНЦИ УЧАСТВА В КРЪГЛА МАСА ПО ВЪПРОСИТЕ НА КИНООБРАЗОВАНИЕТО

Учителят по английски език Даниел Симеонов и учениците Християн Христов и Ванеса Дочева от Основно училище „Неофит Рилски“ с. Дерманци взеха участие в кръгла маса на тема „Киното и артистичното образование в училище. Ситуации, проблеми и перспективи в България и Европа“. Тя се проведе на 17 януари във Френския културен институт в София и е част от годишния семинар на програмата за европейско сътрудничество CinEd, посветена на кинообразованието.

Европейската програма е безплатен цялостен инструмент за кинообразование на млади европейци – многоезична онлайн платформа, колекция от филми, педагогически материали, обучение на учители и дейности с деца и младежи на възраст от 6 до 19 години. Над 1000 учители от 30 градове на 8 европейски държави вече са въведени в педагогиката на CinEd. В България обучените учители са над 50, а до този момент над 2500 български ученици са посетили прожекциите на качествено европейско кино.

Кръглата маса даде възможност на експерти, учители и професионалисти в областта на киното да обменят опит и добри практики в тази област. Сред официалните гости бе посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ерик Льобедел. Участие взеха представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Националния филмов център, Бюро МЕДИЯ-България и др.

Участниците от Дерманци представиха доклад за дейността на киноателието, създадено в училището в рамките на европейската програма. Учителят Даниел Симеонов подчерта, че киното е живо ръководство и медиатор на динамичните послания и нужди на 21 век. Според него кинообразованието е изключително полезно за децата от Дерманци, които имат дефицити по отношение разбирането на своето място в заобикалящия ги дигитален шум.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 99 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *