ТЕТЕВЕН Е НАЙ-ПОДКРЕПЯНАТА ОБЩИНА ОТ КАБИНЕТА БОРИСОВ 3 В ЛОВЕШКО

С последното Постановление на Министерски съвет за одобряване на допълнителни трансфери към общините от 07.08.2018 г. на дневен ред в обществеността отново излезе добре познатата практика на българските правителства да отпускат средства от държавния бюджет на определени общини.

Както и през 2017 г., така и сега, област Ловеч е на едно от най-задните места по размер на отпуснати средства, на фона на големите суми, които отиват към т.н. смесени райони, доминирани от ДПС, както и към по-големите и развити областни градове като Бургас, София, Варна, Русе и Пловдив. Това важи както за областния град Ловеч, така и за по-малките общини, една част от които се управляват от кметове на управляващата партия ГЕРБ.

На фона на минималните средства отпускани за ловешка област като цяло, ясно се откроява едно съществено изключение от тази обща тенденция. Това е община Тетевен. Само с последните две постановления за допълнителни трансфери на Мин. съвет правителството на Борисов 3 е отпуснало на община Тетевен общо 1 милион 845 хил. лева. Тетевен е единствената община в ловешка област на която са отпуснати толкова много средства от държавния бюджет, независимо, че общините Ловеч, Луковит и Угърчин също се управляват от кметове на ГЕРБ.

С Постановление на Министерски съвет от 24 Ноември 2017 г. за ремонт на общинската пътна мрежа и уличната мрежа в град Тетевен и в населените места в общината правителството е предоставило 1 милион лева. Тези средства вече се разходват за асфалтиране на лошата улична и пътна мрежа в града и селата, както и по проект за изграждане на пешеходна зона в централната улица на града ул. Иван Вазов.

В последното постановление на МС от 7 Август 2018 г. Тетевен отново не е пропуснат от управляващите, като са му гласувани нови 845 хил. лева за изграждане на два големи напорни резервоара в с. Галата в с. Глогово – които да решат дългогодишния проблем с липсата на вода на двете най-големи села, както и за поставянето на десетилетия наред чаканите пешеходни тротоари в курортното село Рибарица.

д-р Мадлена Бояджиева, Кмет на Тетевен

На фона на тези щедри подаръци на правителството към тетевенци, останалите общини в ловешко получават в пъти по-скромни суми: Ловеч – 160 хил. лева; Луковит – 70 хил. лева и Угърчин – 300 хил. лева. Именно това предизвика и гневната реакция на кмета на Троян Донка Михайлова от БСП, която преди няколко дни обвини правителството, че разпределеля тези средства единствено към много приближените до правителството общи. Определено община Тетевен и ръководството й минават за такива не само поради това, че за по-малко от година са получили близо 2 милиона лева, но и защото общината беше една от само 5-те общини с приет и изпълнен оздравителен план, на която кабинетът Борисов 2 отпусна отделно 1 милион и 100 хил. лева безвъзмездна финансова помощ за погасяване на почти 5 милиона лева просрочени задължения натрупани от предходни мандати и от наложени финансови корекции. Резултатът от тази финансова помощ и от това, че общината влезе в оздравителен план доведе до погасяване на неизплатените задължения от новия кмет Мадлена Бояджиева. Прави впечатление, че за такава безвъзмездна финансова помощ е кандидатствала и далеч по-голямата община Ловеч, управлявана също от кмет от ГЕРБ, но й е било отказано.

Очаква се правителството да не пропусне Тетевен и във връзка с покриване щетите причинени от обилните валежи през последния месец, оценени на 6 милиона и 200 хил. лева. Част от тези средства вече бяха гласувани от междуведомствената комисия по бедствията в размер на 500 хил. лева.

До есента на 2015 г., когато кмет на Тетевен става тогавашния областен управител в кабинета Борисов 2 – д-р Мадлена Бояджиева, общината не е получавала никаква пряка финансова подкрепа от което и да е правителство, въпреки че през годините е била управлявана от кметове от СДС, БСП, както и от отстранения за корупционни практики кмет Милен Милев от Земеделски народен съюз. Бояджиева поема общината с неразплатени задължения от близо 5 милиона лева, превежда я през оздравителен план, одобрен и контролиран пряко от Министерство на финансите, като към днешна дата общината е извън списъка със застрашените от фалит общини. Ясно е, че поради големият размер натрупани дългове, средствата отпускани като пряка субсидия от министерски съвет са единственото средство в община Тетевен да бъдат реализирани някакви инфраструктурни проекти и в този смисъл логиката и действията на правителството са напълно оправдани. Но също така е ясно, че община Тетевен, в лицето на кмета й Бояджиева, безспорно е най-подкрепяната финансово община от кабинета Борисов 3 в Ловешко от началото на мандата й.

Източник: Министерски Съвет

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 942 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *