Скрито пред очите ти: Водопад Скока, Тетевен

Водопад Скока е един от 50-те малко познати туристически обекта в България, които Министерство на туризма популяризира с кампанията „Скрито пред очите ти”.

Водопадът е приказно място в Тетевенския Балкан, което е леснодостъпно през цялата година. Той има два ръкава – левият е висок около 30 м и от него постоянно тече вода, като количеството ѝ варира според сезона; десният ръкав е значително по-висок – около 60 м, и в периоди на маловодие пресъхва. Слабият му дебит позволява през зимата целият скален масив да се покрие с лед, което предоставя прекрасна възможност за практикуване на ледено катерене и го превръща в привлекателно, макар и все още немного известно място за любителите на адреналина.

Началото на създадената в района екопътека „Под пръските на водопада“, която стига до водопада, тръгва от централната градска част на Тетевен. Оттам придвижването може да стане пеша или с кола през един от кварталите на Тетевен – „Козница“. За да се стигне до екопътеката, първо трябва да се премине по моста над реката, точно срещу площада, а след това да се мине покрай градския пазар. Пътят към водопада продължава 2 км по асфалтов път и стига до остър завой, от който започва същинската и най-красива част от екопътеката. На този завой има широко място, което може да се използва за паркинг. Цялата дължина на маршрута е около 4 км, като 3,4 км от тях са асфалтов път, а останалите около 600 м – екопътека за пешеходна екскурзия.

Райската пътека Водопадът се намира на малката река Козница, която тече с множество прагове в тясна и гориста долина, вие се в основата на отвесни скали и накрая навлиза в Тетевен, където се влива в река Бели Вит.

Пътеката към водопада върви срещу течението на реката почти хоризонтално – едва на няколко места има леки изкачвания. В началото се преминава по дълга дървена платформа с парапет и поредица от малки вирове. Неслучайно този маршрут носи романтичното име „Под пръските на водопада“.

Дефилето на река Козница е изключително живописно. Каньонът пленява с покритите с мъх заоблени камъни, пръснати около коритото на реката. Въздухът е невероятно свеж, а дървените мостчета над реката създават приказно настроение. По протежение на целия път са направени маси и пейки, а в близост до водопада има заслон с огнище, подходящ за пикник.

Екопътеката е подходяща за излет през всички сезони и е достъпна за хора без специална физическа подготовка. Единственият по-труден участък може да бъде лесно преодолян благодарение на металния парапет, предвидливо поставен за улеснение на туристите.

Прекрасна екскурзия до една малко позната, но пълна с очарование природна забележителност!

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 165 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *