Село Черни Вит, община Тетевен, отбеляза своя храмов празник

Църквата ,,Успение Богородично“ в село Черни Вит, община Тетевен, отбеляза своя храмов празник. Събитието отново събра множество жители и гости на селото. Както всяка година, д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, не пропусна празника и пожела на събралите се християни да са живи и здрави. Тя допълни: ,,Радвам се, че тук, сред нас, има много млади хора, които ще продължат традицията за вярата в Бог!“.

Отец Борис отслужи празнична Света литургия, след която бе направен и курбан за здраве – неразделна част от честванията още от самото изграждане на църквата през 2004 година. За организацията и провеждането на празника се погрижи кметът на с. Черни Вит – Цветослава Христова, заедно със своя екип.

Днес, на 15-ти август Българската православна църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на Църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Източник: teteven.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 280 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *