Световен гигант в опаковките придобива родна компания от Луковит

Една от 100-те най-големи компании, листнати на Лондонската фондова борса, иска да придобие българския производител на велпапе и опаковки от град Луковит Витавел.

Smurfit Kappa Europe B.V, част от Smurfit Kappa Group – една от водещите компании в света за хартия и опаковки, чиято централа се намира в Дъблин, Ирландия, заявява намерение да придобие цялото търговско предприятия на Витавел, като по този начин да получи самостоятелен пряк или самостоятелен косвен контрол върху българското предприятие.

Това става ясно от съобщение на българската Комисия за защита на конкуренцията за предстояща концентрация между двете предприятия.

Smurfit Kappa Group е най-голямата в Европа и една от най-големите компании в света за производство на хартия и опаковки, като е част от индекса FTSE 100, който обединява 100-те дружества с най-висока пазарна капитализация на Лондонската фондова борса. Акциите ѝ са листнати и на Ирландската фондова борса.

Компанията оперира в 21 държави в Европа и 12 страни в Северна и Южна Америка.

За нея работят около 45 хил. души в 350 локации по света.

Приходите на Smurfit Kappa за миналата 2018 г. достигат 8.946 млрд. евро, което е ръст от 4% на годишна база.

Оперативната печалба (EBITDA) на компанията възлиза на 1.545 млрд. евро, записвайки 25% ръст спрямо преходната година, сочат финансовите резултати на дружеството.

Smurfit Kappa се превръща в световен доминант в бизнеса с хартия и опаковки след сделки по сливания и придобивания в САЩ и в Европа.

През 2005 г. компанията се оформя в настоящия си вид чрез сливането на предприятията Jefferson Smurfit и базираното в Холандия Kappa Packaging.

На Балканите компанията има операции в Гърция и Румъния, като наскоро обяви, че върви към придобиването на производство на хартия в Сърбия.

От своя страна, Витавел от град Луковит е компания с 40-годишен опит, специалист в производството на велпапе и опаковки от велпапе.

Заводът на българската фирма е пуснат през 1970 г. От 1995 г. дружеството е приватизирано от мениджърски екип, пише в сайта на предприятието.

Витавел работи с водещи фирми от множество отрасли.

Източник: profit.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 348 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *