Представители на ОУ „Неофит Рилски“ взеха участие в кръгла маса във Френския културен институт

На 17 януари във Френския културен институт в София бе проведена кръгла маса на тема „Киното и артистичното образование в училище. Ситуации, проблеми и перспективи в България и Европа“. Тя е част от годишния семинар на европейската програма CinEd. Експерти, учители и професионалисти в областта на киното се срещнаха, за да обменят опит, да коментират добри практики и да научат нещо повече за европейските културните политики в тази област и как могат да се адаптират у нас.
Учителят Даниел Симеонов и учениците Християн Христов и Ванеса Дачева, които са част от кино ателието на проекта CinED в ОУ „Неофит Рилски“, с. Дерманци представиха доклад за своята работа на конференцията. Официални гости бяха Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, участваха представители на Министерството на образованието и науката, Министерство на Културата, на Националния филмов център и на бюро МЕДИА – България, на Столична община, както и български режисьори, професионалисти и учители.

CinEd е програма за сътрудничество и безплатен цялостен инструмент за кинообразование на млади европейци (многоезична онлайн платформа, колекция от филми, педагогически материали, обучение на учители и дейности с деца и младежи на възраст от 6 до 19 години).
Киното влиза в учебната програма на все повече страни и голяма заслуга за това има многоезичната онлайн платформа CinEd. Над 1000 учители от 30 градове на 8 европейски държави вече са въведени в педагогиката на CinEd.
Вече над 2500 български ученици са посетили прожекциите на качествено европейско кино и са участвали в дискусии и допълнителни дейности според възрастта си. Над 50 са обучените учители“, споделят Ралица Асенова и Василена Баджарова, които се занимават пряко с програмата в България .
Програмата CinEd България е съфинансирана от Столичната програма „Култура“ за 2018г

В някои държави въвеждането на киното в учебната програма вече се превръща в национален приоритет така, както е във Франция. Пример за това са Португалия и Финландия, все повече Румъния, където тамошният филмов център вече финансира проекта.

Що се отнася до България, Даниел Симеонов споделя:

„Заниманията с кино, които организирам в с. Дерманци, затвърдиха убеждението ми, че идеята за кинообразование не е само някаква поредна износена рамка за знания и за дидактически, мотивационни и всякакви други „купешки“ модели за привличане на учениците. Основна цел на киното в класната стая помоему е то да бъде за учениците живо ръководство и медиатор на динамичните послания и нужди на 21 век.

Децата от моето училище, живеейки е предизвикателна и, до голяма степен, изолирана социално-икономическа среда, имат дефицити по отношение на разбирането на своето място в заобикалящия ги дигитален щурм.

Виждам от първа ръка, че кинообразованието може да бъде модел за подбуждане към знание и подреденост на света, като най-ценната му характеристика е, че неговият инструментариум за комуникация е винаги е актуален и на практика е безкраен. Да не забравяме, че визуалният наративен разказ е все по-близо до естествения начин на общуване, отколкото един писмен текст например.“

Източник: http://lukovit-news.com

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 32 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *