ПРАЗНИК НА ПРАВОСЛАВНИЯ ХРАМ „СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ“ В ПРЕСЯКА НА 22 ЮЛИ

Празник на православния храм  „Свети пророк Илия“ ще се проведе в село Пресяка, община Ловеч, на 22 юли 2018 г. (неделя).

Литургия за празника ще отслужи от 9.30 часа, а от 11.30 часа е освещаването на курбана и раздаването му в двора на църквата.

Организатори са кметството на селото и църковното настоятелство на храм „Свети пророк Илия“.

Църковният празник на Свети пророк Илия е на 20 юли (Илинден).

Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и светкавиците. Вярва се, че когато той препуска със своите коне по небесния друм, причинява гръм и огън. Ако хората не го почитат, ако не му заколят курбан, светецът може да заключи небесната влага и три години да не пусне дъжд на земята. Затова на Илинден обикновено се коли голямо мъжко животно – бик, вол или овен. Във всеки дом по традиция се жертва най-старият петел на небесния светец.

Според народното поверие на Илинден, (по стар стил на 2 август) не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. Времето се обръща, почват да духат есенните ветрове.

Източник: lovech.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 115 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *