Позор край Ловеч! Изтезания в приют за болни деца

Два странни смъртни случая изплуват от Център за настаняване от семеен тип за младежи с умствени
увреждания в Червен бряг, пише „Трафикнюз“. Всичко се случва през април, в рамките на едва десетина дни. Пълнолетно момиче, изпратено от Центъра на санаториум, почива в болницата в Луковит.

За там обаче въпросната девойка заминава обезводнена, с висока температура, прилошава и в автобуса и умира. Аутопсията й не показва нищо нередно. Другият смъртен случай е на Христо Ренев Латинов. Аутопсия не му е правена, няма и кой да я поиска, защото няма роднини, които да настояват тя да бъде извършена. Изданието разполага със снимки на младия мъж, от които е видно, че той е с белези, вероятно малтретиран. Въпреки явните синини по тялото му, директорката на дома Валентина Марченко – Милева отказва да му се направи аутопсия. Погребан е служебно. Само преди дни разследващият журналист от Червен бряг Христо Гешов се натъква на поредна зловеща случка от Дома.

Работещата като възпитател там Илонка Василева записва с телефона си крясъците на директорката на Центъра, която с дръжката на метлата налага умствено изостанало момче, което се качило на маса. Вижте и чуйте! Съседи на Дома, който се намира в жк „Победа“, разказаха, че всекидневно чуват неистови крясъци от сградата, която е опасана с висока ограда. По думите им тези деца са едни затворници в къща, по чиито прозорци има решетки. Медията твърди, че в Центъра са настанени 14 пълнолетни младежи, изоставени от родителите си на грижата на държавата. Всички те са с умствена изостаналост. След неколкократни опити се свързахме с директорката на Центъра Валентина Марченко – Милева, която категорично отрече потулването на смъртните случаи, както и малтретирането на болни деца. „Отричаме всичко. Не знам откъде имате такава информация, но това са клевети. Нищо не мога да кажа по въпроса, защото в момента Центъра се проверява от всички институции. Когато имаме какво да кажем, лично аз ще свикам пресконференция, за да застана с лицето си“, сподели тя. Заради сигналите на насилие Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане проверява дома.

Прокуратурата и полицията също обявиха, че са се самосезирали, но отказаха да коментират случая. Единственото, което споделиха е, че резултатите от проверката ще бъдат обявени, след приключването й.

Източник: periscop.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 3 130 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *