Още четири нови иновативни училища в Ловешка област

Още четири нови училища от Ловешка област са обявени за иновативни, съобщи кметът Корнелия Маринова. От община Ловеч това са ОУ „Васил Левски” и Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов”, от община Троян – СУ „Васил Левски” и ОУ „Иван Хаджийски”.
Така в Ловешка област иновативните училища стават общо седем. От миналата година за такива са обявени Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” и Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч и ОУ „Георги Бенковски” в тетевенското село Черни Вит.

Съгласно Закона за предучилищното и училищно образование могат да се обявяват училища за иновативни за срок от четири години, когато те представят програма, която ще реализират в рамките на периода. Законът позволява да бъдат признати за иновативни училища или отделни паралелки, които подобряват качеството на образованието чрез иновации. Проектите съдържат форми на работа, чиято цел е да засилят интереса на децата към ученето, да им помогнат по-лесно да усвояват знания и да развиват своите таланти. Нестандартните подходи се прилагат в три посоки – нов или усъвършенстван начин на управлението на училището, промени в учебния план и нови учебни предмети, програми и планове, съчетани с модерни методи на преподаване.

„Не е лесно да се работи по такива програми, но смятам, че печеливши при подобна дейност са само децата и затова наистина е много важно програмите да се реализират успешно”, коментира Маринова. По думите й в столицата например има 66 иновативни училища, но пък в други големи градове има по-малък брой от четирите иновативни училища в Ловешка община. „Това е доказателство за желанието на нашата педагогическа общност тук в града да развива нещо нетрадиционно, да надгражда над държавните образователни стандарти и по този начин да работи повече в полза на децата“, допълни кметът.

Източник: dariknews.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 262 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *