ОТ РЕДАКЦИОННАТА НИ ПОЩА: ПРЕВЪРНАХА ПРОТЕСТИТЕ В ТЕТЕВЕНСКО В ПОЛИТИЧЕСКИ

Публикуваме без редакторска намеса едно писмо от редакционната ни поща на госпожа от с. Черни вит, участвала в протестите в тетевенско

Здравейте, Ловешки вести, казвам се Мария Иванова и съм родом от село Черни вит, община Тетевен. Реших да се обърна към Вас регионалните медии, а не да пиша във фейсбук, не за друго, а защото всяко мнение написано в социалната мрежа се оплюва, започват караници и псувни, обиди. А винаги простотията и по-кресливите надделяват и няма как да се защити истината и да не бъдеш оплют. С това писмо до Вас и до останалите регионални медии искам единствено да изразя несъгласието си с това, че емоциите и исканията на хората най-нагло се употребяват за политически и лични цели, не че е от сега. На това станах лично свидетел и по време на гражданските протести в тетевенско, които първият ден бяха такива, но следващите дни не съвсем…

Преди три седмици от племенницата ми разбрах, че се организира граждански протест на главния път София-Варна при Боаза срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Няма какво да си кривя душата, аз и близките ми не сме доволни от живота който живеем, от заплатите които получаваме, от цената на бензина и дизела, от размера на пенсията на майка ми и от много, много други неща. Реших да отида, взех със себе си племенницата ми, всъщност точно тя ме информира за протеста, защото често чете какво се случва във фейсбук. Събраха се доста хора, всичко беше мирно, постепенно няколко млади момчета и момичетата, повечето от които не познавах започнаха да се изявяват като лидери на протеста, предложиха да затворим главния път въпреки, че полицаите изрично ни забраниха. Затворихме го. Не сме се карали с полицаите, нямаше напрежение. Протестът приключи, а вечерта с радост разбрах от новините, че в цялата страна е имало подобни граждански протести. Протестиращите се разбрахме следващата неделя отново на Боаза да продължим с протестите. Още тогава обаче ми направи впечатление, че присъстват и хора, които по дрехите можеше да се познае, че не живеят чак толкова зле, но какво от това си казах, все пак всеки може да протестира защото е гражданин на тази държава. Присъстваше и бившия полицай Боко черния, заедно с дъщерята на Милен Ганев Гергана и съпруга й (тях ги познавах). Което точно за Боко полицая ме учуди, знаейки какви са пенсиите на полицаите. Но както и да е…

След няколко дни много се зарадвах като видях идвайки към Тетевен при Полатен, че има закачен български флаг, племенницата ми каза, че е видяла снимки във фейсбук, че са го сложили момчетата от Български извор, Исай се казваше едното момче, които още тогава забелязах, че са много въодушевени и с чисти помисли.

За неделя беше насрочено във фейсбук автошествие около Боаза. Междувременно племенницата ми каза, че във фейсбук има организирана група от протестиращите, в която се прави организацията за предстоящите протести, като администратори на групата са сина на Боко Марсел и съпругата му. Отидохме в неделя на Боаза, имаше доста по-малко хора, времето беше лошо. Основно беше групата около Боко полицая и дъщерята на бившия кмет Милен Ганев, групата на общинския съветник от ДПС Стефан Добревски и момчетата от Български извор, тогава за първи път дойде и общинския съветник от БСП Христомир Маринов, него не видях при първия протест. Познавам ги като съветници, защото често гледам сесиите на общинския съвет. Заговори се протестът да се мести пред общината срещу кметицата Бояджиева, а от племенницата ми разбрах, че и във фейсбук се правят такива предложения в профила на бившия кмет Ганев и общинския съветник от БСП се правят такива предложения. Почти всички на протеста не бяхме съгласни протестът да се мести и с право, все пак протестът беше за цените на горивата и стандарта на живот, а не политически. Аз лично излязох да протестирам срещу горивата и ниските заплати, а не срещу кметицата. Напротив тази жена много преди да стане кмет лично е идвала вкъщи посред нощ да лекува болната ми майка, а и винаги е помагала на Черни вит с каквото е могла, още преди да стане кмет на Тетевен. Нямам нищо против нея лично, а и повечето хора там също така ми се стори.

В понеделник вечерта не успях да отида на Боаза, от племенницата ми разбрах, че вече било решено протеста да се измести „под прозорците на кметицата“ на площада в Тетевен. Против били първоначално организиралите протеста момчета от Български извор, както и съветника от ДПС Добревски, но групата около Ганев и БСП явно е надделяла. Още в събота се чуваше от хората на Добревски, че протестът е граждански и срещу правителството, а не срещу кмета и че няма да участват в това политическо изместване на протеста. Тогава вече ми стана ясно, че енергията на гражданския протест вече е здраво яхната от „политиците“.

Гледах видеото от вече преместения протест в неделя на площада в Тетевен. Там нямаше почти никой от тези които дойдоха спонтанно и без политически ангажименти първия ден на Боаза. Нямаше ги момчетата от Български извор и Исай който снимаше малкото си дете увито в българския трибагреник, които още в началото ясно казаха да не ги намесват с политики. Видях на видеото единствено общинския съветник от БСП и групата около дъщерята на Милен Ганев. Боко полицая позираше гордо захапал фас и държейки плакат пълен с правописни грешки, до него сина на Нако Наков също протестираше, а на микрофона обичайните заподозрени Христо Миков и Добромир Пенков.

Това беше второто ми разочарование за тази странна седмица. Първото беше за това как Слави Трифонов на който симпатизирам „преклони глава“ пред Бойко Борисов и разочарова стотици хора, да не кажа направо ги предаде. Второто и по-голямо това, че гражданския протест от Боаза, от който бях част аз самата, а и много други неполитически ангажирани хора, беше съсипан от борещи се за власт „политици“.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 1 416 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *