Община Троян спечели проект на Европейската комисия за безплатен интернет достъп на обществени места WIFI4EU

На 07.11.2018 г. Община Троян се включи в надпреварата за получаване на ваучер в размер на 15 000 Евро от Европейската комисия. В схемата WiFi4EU можеха да участват органи от публичния сектор на държавите от Европейския съюз и участващите страни от ЕИП — Норвегия и Исландия.

Инициативата WiFi4EU е предназначена за граждани и посетители на ЕС, които ще имат безплатен достъп до безжичен интернет на обществени места, като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки или здравни центрове на територията на Съюза. Wi-Fi точките за достъп могат да бъдат инсталирани от общината и дружеството за инсталиране на WiFi, като се използва ваучера от ЕС. ЕС ще финансира разходите за оборудване и инсталиране на точките за достъп до безжичен интернет, а община Троян ще плаща за осигуряването на интернет връзка (абонамент за интернет), поддръжката и експлоатацията на оборудването за период от поне 3 години.

Чрез проекта Община Троян ще осигури местна безжична свързаност безплатно и без дискриминационни условия. Използва се най-съвременно и най-качествено налично оборудване. Целта е преодоляване на цифровото разделение, особено в общности, които изостават по отношение на цифровата грамотност, включително в селските и отдалечените райони; подобряване на достъпа до високоскоростна и свръхвисокоскоростна широколентова свързаност; подобряване на достъпа до онлайн услуги; насърчаване интегрирането със съществуващи публични услуги; насърчаване развитието на МСП.

Списък на местата, за проучване от телекомуникационната компания Виваком, за предоставяне на безплатен WIFI достъп по проект WIFI4EU са: градинката пред Информационно-културен център; детска площадка в ж.к. „Лъгът“ – пред СУ „Св. Климент Охридски“; детска площадка в ж.к. „Лъгът“ – поляната на цирка; детска площадка в ж.к. „Младост“; детска площадка в ж.к. „Буковец“; Автогара – Троян; детска площадка до читалище в кв. „Велчевско“; с. Орешак – детска площадка център – района на Фламинго; с. Черни Осъм – център (пред читалището); с. Голяма Желязна  (района на читалището); с. Ломец (района на читалището); с. Дълбок дол (района на читалището); Читалище в кв. „Василевско“. Тези обекти са подадени за проучване, но ще бъдат включени тези, които финансирането по проекта позволи.

Община Троян очаква подписване на споразумението.

 

Станислава Вачева

„Връзки с обществеността“

Източник: troyan.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 66 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *