Мъжка вокална група ,,Вежен“ – Тетевен отпразнува своя 50 годишен юбилей

Песента, родена от любовта към прекрасната родна природа е тази, която преди 50 години събира шепа сърцати песнопойци. Наричат групата си “Вежен”, на името на един от най-високите и красиви върхове в Тетевенския Балкан. Те отпразнуваха своя юбилей с празничен концерт на 1-ви ноември – Празник на град Тетевен и Ден на народните будители.

Гост на концерта бе д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, която поднесе своите поздрави. На Тържествената сесия по случай празника на град Тетевен, д-р Бояджиева връчи грамота и плакет на МВГ ,,Вежен“ за принос в развитието и обогатяването на културата в града.

На концерта присъстваха Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, Герасим Конзулов – Кмет на Община Радовиш, Република Македония и неговата делегация, Свилен Русинов – Зам.-кмет на Община Тетевен, Тони Стоев – Зам.-кмет на Община Тетевен, гости и жители на града.

Освен неостаряващите песни на групата, публиката се наслади и на прекрасното изпълнение на Виктория Стефанова и Самодейна танцова формация ,,Ева“. Специално участие в концерта взе и музикален хор ,,Распеани Радовишани“ от Радовиш, Македония.

Юбилеят завърши с празнична заря и много настроение.

Мъжете със свободолюбив дух и талант първоначално се изявяват като вокална група към Туристическото дружество “Вежен”, гр. Тетевен. Следват изяви като състав към Профсъюзния дом на културата в Тетевен и към Туристическата секция на завод “Елпром” – Тетевен. Днес Мъжка вокална група ”Вежен” има своя истински дом – Читалище “Съгласие 1869 г.”, град Тетевен, което с гордост я признава за своя визитна картичка.

С натрупания опит и непрекъснато обогатяващия се репертоар, изявите им се множат. Не минава празник без тях. Няма кът от дивния тетевенски балкан, неогласян от бодрата им песен. Няма национален туристически събор, в който да не вземат участие. Не пропускат да грабнат сърцата на публиката на фестивалите в Клисура, Етрополе, София, Стара Загора, Казанлък, Габрово, Велико Търново и др. Пленителното им “Ехо” преминава границите на родината и печели почитатели в Германия, Унгария, Русия, Македония. Високо оценено е и многогодишното им представяне в Националните песенни празници “Песните на България”. Заслужено е и признанието – Лауреат на престижната Годишна музикална награда “Филип Аврамов”.

През месец август 2018 година, МВГ ,,Вежен“ бе част от делегацията на Кмета на Община Тетевен, които посетиха община Радовиш, Македония. Тетевенската вокална група взе участие в културните мероприятия на Радовиш.

Източник: teteven.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 142 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *