Митрополит от Украйна идва в Ловеч, Бойко Борисов дава 200 000 лв. за ловешката катедрала

Митрополит Полтавски и Миргородски Филип от Украинската Православна Църква – Московска патриаршия ще посети Ловеч

 

По покана на Ловчанския митрополит Гавриил в България ще пристигне Негово Високопреосвещенство Полтавския и Миргородския митрополит Филип. Визитата на украинския архиерей(от Украинската Православна Църква – Московска патриаршия ) е в следствие на миналогодишното гостуване на Ловчански митрополит Гавриил в неговата епархия, където двамата владици служиха заедно и посетиха намиращия се в Полтавска епархия гроб на основателя на Велика България хан Кубрат, който е бил християнин.

Предвижда се в нашата страна митрополит Филип да посети Рилската света обител на 19 октомври, когато светата ни Православна църква почита паметта на всебългарския небесен покровител – преподобни Йоан Рилски Чудотворец. На тази дата преди 20 години е била и епископската хиротония на митрополит Гавриил.

След това Владиката Филип ще гостува в Ловчанска епархия, където на 21 октомври, неделя, от 9 часа, ще бъде отслужена от двамата архиерей св. Литургия в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч.

Ловчанска Света Митрополия кани всички християни да присъстват на богослужението, съобщиха днес от канцеларията й.

В същото време пресцентърът на Областна администрация-Ловеч извести, че правителството е одобрило допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2018 г. в размер на 1 300 000 лв.

 

От тях 200 000 лв. са за довършителните дейности по новостроящия се катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч, а 500 000 лв. – за довършителни дейности по новостроящия се храм „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Бургас, кв. Меден рудник. С останалите 600 000 лв. ще бъде направен основен ремонт на Пловдивдска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

С постановлението на правителството, храмовете и семинарията ще се превърнат в духовен център на областните градове, съчетавайки религиозна, просветна и социална дейност.

Източник: lovechmedia.com

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 68 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *