Медици от САЩ бият тревога: Ще загинат 1 милиард души по цял свят от тази нова епидемия!

Изследователи от Центъра за здравна безопасност „Джон Хопкинс“ (САЩ) са разработили правдоподобен сценарий на пандемия, причинена от грипен вирус, който със своята вирулентност и патогенност прилича на възбудителя на атипичната пневмония ТОРС. 

Оказва се, че приблизително две години след избухването на епидемията жертви на болестта ще станат 150 милиона души, а при недостатъчни усилия за сдържане на инфекцията и разработването на ваксина, загиналите ще са почти 1 милиард души, пише  Science Alert.

Според сценария, месец след появата на новата атипична инфекция, причинена от парагрипа Clade X, здравните организации ще идентифицират 400 случая на заболяване и 50 смъртни случая. В началото епидемията ще се разпространи в Германия и Венецуела. През първата седмица на заболяването пациентите ще имат обичайни симптоми на грип, включително кашлица и треска, но след това се развили усложнения като енцефалит и кома.

Симулацията Clade X е била предназначена да се оцени ефективността на политиците и експертите по медицинска безопасност в случай на истинска пандемия. Оказало се, че 20 месеца след началото на епидемията, в света ще са загинали 150 милиона души, а само в САЩ – 15-20 милиона души. При отсъствие на ваксина смъртността продължава да расте, в резултат на което ще загине до 10% от цялото население на Земята.

Според учените, най-тревожно е, че Clade X не е по-инфекциозен и летален от SARS – тежък остър респираторен синдром или ТОРС. Коронавирусът ТОРС зарази повече от осем хиляди души от 2002 до 2003 г. и уби 10% от заразените.

Човечеството спаси благодарение на това, че вирусът не е особено заразен, докато пациентът не получи тежки симптоми. В резултат на това огнищата на инфекцията избухваха главно в лечебните заведения, които предотврати разпространението на вируса на други обществени места. В крайна сметка мутациите на вируса доведоха до появата на по-малко инфекциозни щамове на ТОРС.

Въпреки това, Clade X, който, подобно на обикновения грип, е заразен преди появата на симптомите, може да се разпространи със същата честота като ТОРС, без да се ограничи само до болниците. Според идеята на разработчиците на симулацията, инфекциозният агент също притежавал гените на вируса на западнонилската треска и е бил разработен от група биотерористи./zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 190 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *