МВР-Плевен: Информационен бюлетин 12 февруари 2019 година

ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ
На 11 февруари 2019 година в 14.30 часа е стартирала полицейска акция по противодействие на престъпления, свързани „културно-исторически ценности“ на територията на община Гулянци. При обход в землището на село Милковица в границите на антично селище „Утус“ са установени 32-годишен, 42-годишен, 43-годишен и 18-годишен, и четиримата от град Гулянци, в момента, в който извършвали теренни разкопки. Мъжете без надлежно разрешително извършвали изкопни дейности в търсене на археологически обекти като изполвали технически средства и МПС. Деянието съставлява престъпление по чл.277 а, ал.3, във вр. с ал.1 от НК. Местопроизшествието е посетено полицейски служители. Извършен е оглед и на лек автомобил  „Форд Мондео“. Иззети са като веществени доказателства  металотърсач, две криви и две прави лопати, пет метални къса с различна форма, наподобяващи антични монети с релефни изображения, както и автомобила.  При последващо претърсване при условията на неотложност по реда на чл.161, ал.2, във вр. чл.160 от НПК в дома на 32-годишния в град Гулянци са намерени и иззети елипсовидна част за метал-детектор /сонда с монтиран към нея кабел с дължина около 80 см./, метален къс с дължина 7.5 см. – сив на цвят, два метални къса с кръгла форма и различен релеф и 15 метални къса /предмети/ с кръгла форма, различен диаметър, сиво – син цвят с различен по вид релеф. В дома на 18-годишния са намерени металотърсач и три артефакти – метален къс със сферична, неправилна форма – 15 мм., каменен къс с правоъгълна, неправилна форма, с приблизителни размери 80/40/8мм. и предмет от неопределено вещество с дъговидна форма, заострен в единия край и канал с широчина 11 мм. в другия край. Предстои назначаване на експертизи. Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Полицейските действия са под ръководството на окръжен прокурор.

БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 11 февруари около 11:30 часа на първокласен път София – Русе 23-годишен от град Левски водач на „Порше – Панамера“ противозаканно е попречил на орган на властта да изпълни задълженията си по служба като не спира на подаден сигнал със стоп палка по образец от униформен полицейски служител и възпрепятства извършване на проверка по ЗДВП. Служители от сектор „Пътна полиция“ предприемат действия по спиране на автомобила като преследването на нарушителя продължава около 1 час. Спрян и задържан е в село Върбица. Проверка с техническо средство установява, че водачът управлява след употреба на наркотици – кокаин. Издаден е талон за медицинско изследване. Уведомен е прокурор. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е бързо производство, по което работата продължава.

На 10 февруари 2019 година около 10.40 часа в село Комарево при проверка е установено, че 44-годишен от село Ореховица управлява колесен трактор „ЮМЗ“ без поставени регистрационни табели. Уведомен е прокурор за престъпление по чл.345, ал.2 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

На 10 февруари 2019 година в град Кнежа е проверен „Ауди А4“, собственост и управляван от 28-годишен от село Бяло поле, обл.Видин. Установено е, че колата е със служебно прекратена регистрация поради не пререгистриране на автомобила в едномесечният законов срок.  Уведомен е дежурен прокурор при РП Кнежа. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл.345, ал.2 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

На 10 февруари 2019 година около 19.40 часа служители при Първо РУ-Плевен на улица „Софроний Врачански“ проверяват 37-годишен от Плевен. Установяват, че мъжът държи без надлежно разрешително полиетиленово черно пликче с приблизителни размери 40 / 20 мм съдържащо суха зелена  тревиста маса, с приблизително тегло 1 гр. По данни на 37-годишният веществото е марихуана. Тревистата маса е иззета, предстои назначаване на физико-химична експертиза. Собственикът на наркотика е задържан за срок до 24 часа. Уведомен  е прокурор при РП-Плевен. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 а ал.3 т.1 от НК. Продължава работа  разследващ полицай.

На 11 февруари 2019 година около 01.52 часа в село Гривица при проверка с техническо средство е установено, че 29-годишнан местна жителка е зад волана на „Опел Астра“ след употреба на наркотични вещества – метамфетамини. Нарушителката е задържана за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство. Уведомен  е прокурор при РП-Плевен за престъпление по чл.343 „б“ ал.3 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

На 10 февруари 2019 година около 22.20 часа в град Плевен на улица „Димитър Константинов“ служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Плевен спират лек автомобил „Мерцедес“.  В хода на проверката с техническо средство „дрегер дръг тест 5000“ установяват, че водачът – 30-годишен от село Ясен управлява след употреба на наркотични вещества – метамфетамини. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.343 б, ал.3 от НК. Уведомен е прокурор при РП-Плевен. Продължава работа разследващ полицай.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 11 февруари 2019 година в 09:09 часа в Оперативен център на РДПБЗН-Плевен е съобщено за пожар в лек автомобил „Опел Астра” в град Плевен в жк.„Дружба”. Предполагаема причина за инцидента е техническа неизправност. Унищожен е гумен тампон. Пламъците са погасени от служители на РСПБЗН-Плевен.

На 11 февруари 2019 година служители от РДПБЗН-Плевен погасяваха пожари в сухи треви в землищата на Плевен, село Опанец,  в района на „Бала баир” – Плевен, Червен бряг, село Радомирци, село Биволаре, село Бацова махала и село Подем.

На 11 февруари 2019 година в 07:12 часа в РДПБЗН-Плевен е съобщено за пожар в лятна кухня в село Новачене. Предполагаемата причина за произшествието е неправилно ползване на отоплителни уреди. Унищожени са покривна конструкция 30 кв.м. и домашно имущество. Пламъците са погасени от служители на РСПБЗН-Никопол.

СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 12 февруари 2019 | 09:46

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 95 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *