Леля Руми от Сандански ползва много проста рецепта за доматите, за да вади по цяла кофа от корен

Миналата година бяхме на гости и видяхме домати за чудо и приказ! А толкова вкусни и ароматни!

Домашното си е домашно! Такава салата ни спретна, че още ми е пред очите! И отгоре на всичко, като видя как ни се усладиха, даде ни да си носим две касетки, че толкова много реколта, чак се чудеше какво да ги прави!

Измолих я да сподели тайната и тя каза, че е много проста.

Ето рецептата:

В 3-литров буркан се изсипват 2,6-2,7 литра дестилирана вода, добавят се 100 грама мая, разредена в топла вода и 1 чаена лъжичка захар… Покрива се с марля, държи се на топло място, като от време на време се разклаща. Когато спре да ферментира е готово.

Една чаша от разтвора се слага в 10 литра вода и се разпределя на 10 корена (тоест по 1 литър на корен). През целия сезон се правят 3 такива подхранвания и доматите стават силни, здрави и дават много реколта до късна есен!

Леля Руми е цяла енкциклопедия! Ето още колко полезни съвети ни даде:

Йод за зелето:

Добавете 40 капки йод в кофа с вода. Когато главата започне да се оформя, поливате с около 1 литър.

Чай в лука.

Поставете под всяка луковица използвана торбичка с чай при засаждане. Лукът няма да боледува.

Бананов тор.

Вземете бананови кори, залейте ги с вода (например в 3-литров буркан), изчакайте, докато на повърхността се образуват мехурчета: полейте вътрешните цветя. Можете да доливате вода към старите кори и да добавяте нови.

Мая за цветята.

100 грама сурова мая се разтваря в 10 литра вода. Поливайте всички растения, включително цветята на закрито, веднъж месечно. Резултатът ще бъде буен растеж.

„Първия път направихме една голяма салата само с най-големия домат. Сложих в нея и малко краставици. Седнахме седем човека и не успяхме да я изядем. Остана цяла чиния“, разказа щастливата стопанка на домата рекордьор.

След като произведе вкусна и огромна продукция, достойна за „Гинес“, леля Руми се радва на още по-голямо внимание от близки и приятели. Мнозина от тях си взимат разсад за оранжериите от нея, а от следващата година интересът ще бъде още по-голям, категорични са зверинчани.

„Не обичам да се хваля и да парадирам, не е в моя характер. Не продавам, а раздавам разсад и домати. Обичам да се грижа за тях и да произвеждам качествена продукция“, споделя още опитната и тачена жена.

В работата й помага най-вече любящият й съпруг Петър. Той измайсторил стъклената оранжерия, в която се раждат гигантските домати. Характерни за сорта „Биволско сърце“ са изключително едрите и вкусни домати, които наподобяват по форма и по големина сърце на бивол.

Плодовете на този сорт домати имат завидното средно тегло около 500 г – 1 кг. Но до 2 кг домат досега историята не помни такъв случай.

Друга любопитна особеност е леко бледорозовата кожица и много сочна и вкусна месеста част. Тези домати са изключително трайни след беритба и са подходящи за търговци и производители на домати. Поради добрия вкус се ценят много и за приготвяне на различни видове консерви – лютеница, кетчуп, варени цели домати и др.

Най-големият домат в света е отгледан от жителя на Минесота Дан Маккой. Теглото на зеленчука е 3,8 килограма.

Ако имате още полезни народни трикове, ще се радваме да ги споделите с нас в коментарите по-долу.

Източник: България днес

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 702 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *