Кабинетът даде отсрочка на болниците в Ловеч и Враца за дълг 2 млн. лева

Правителството даде отсрочка от две години на болниците в Ловеч и Враца да върнат над 2.2 млн. лева, отпуснати им преди година и половина за изплащане на забавени заплати.

През май 2018 г. кабинетът подпомогна МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч след разпореждане на премиера Бойко Борисов, провокиран от протести на медиците и призиви да се заеме с решаването на проблемите им. От думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев тогава се разбра, че двете болници имат дългове в размер на общо 500 млн. лева. Лечебните заведения спешно получиха 2 223 113 лв., които следваше да върнат на месечни вноски без лихва до 10 декември 2019 г.

Сега кабинетът удължава срока за възстановяване на средствата до 10 декември 2021 г. „Проектът на постановление съответства и изпълнява политиката на правителството за подобряване функционирането и контрола на здравната система в страната и повишаването на качеството на медицинската помощ“, се мотивира правителството.

Оттам посочват, че с отсрочката се очаква нормализиране на дейността на лечебните заведения и оптимално задоволяване на потребностите от болнична медицинска помощ на живеещите в двете области.

Източник и снимки: dnevnik.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 449 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *