Истината: Първата мутра на Ловеч

Страшилището на Ловеч Стефан Мирославов – Крушата посягал да бие и милиционери по времето на социализма. Това разказа пловдивският журналист Стефан Северин неотдавн във в.“Ретро“. Той твърди, че е първият журналист в България, който вкарал в затвора мутра – борецът от ъндърграунда Стефан Мирославов – Крушата. Това станало през октомври 1988 г. след пореден нашумял побой над ловчалия в хотел „Ловеч“.

В разказа на Северин обаче липсват някои важни акцента.  Реакция имаше чак след санкция на тогавашния военен министър Добри Джуров, докато прокуратурата послушно мълчеше. Тогава ловешкият  вестник НГ също отрази скандала с материал на журналиста Калин Илиев. Но ефект нямаше, докато не  се намесиха управляващите.

Иначе споменът на Северин е интересен документ за нравите при социализма, за който днес често се твърди, че нямало бандитизъм. Ето и неговият разказ с някои съкращения:

„Стефан Мирославов-Крушата е моя находка, не донесена на флашка от мъж с каскет, а от едно пътуване. Връщах се някъде по средата на ноември 1988 г. от командировка. Тогава бях във в. „Работническо дело”. В автобуса за чух разговора на двама мъже за страшен побой в Ловеч някакъв борец, в най-престижния хотел, посред бял ден. И никой не си мръднал пръста да спре кютека! В ония години властта яко държеше.  Реших да сляза в Ловеч и да видя за какво става дума. В хотела на „Балкантурист” само преди два дни бе станал страхотен побой. В дневния бар отборът по борба на ЦСКА си почивал на чай и кафе. Влиза младеж с приятелката си, а Крушата, скача и хваща момичето с думите:“Тя е моя!  Момчето се оказва стажант-актьор в местния театър. Заиграват юмруците и артистът е размазан  на земята. Никой не се опитва да спре бореца. Оказа се, че Крушата е страшилището за Ловеч. Началникът на милицията чистосърдечно ми призна, че той посягал да бие и милиционери. Не могат да го арестуват, защото е офицер от армията. Жестокият бияч на крехки актьори Стефан Мирославов-Крушата е на 23 години, майстор на спорта, състезател по класическа борба в ЦСКА и националния отбор, армейски лейтенант. Роден е в село Кирчево – на трийсетина километра от Ловеч.

След два дни във вестника излезе  публикацията „Трябва да има туш и за победителите”. Министърът на отбраната Добри Джуров я прочел и побеснял. Звъннал на началника на ЦСКА и направо наредил Крушата да бъде даден на военна прокуратура.  Стефан бил разжалван от лейтенант на редник, отнето му е софийското жителство и званието майстор на спорта, предаден е на военна прокуратура. В средата на 1989 г. Крушата влезе реално в затвора с присъдата за две години. Ала бе помилван през януари 1990 от тогавашния президент Петър Младенов. На 4 септември 1993 г. беше застрелян от снайперист на десетина километра от Ловеч. Крушата беше първата поръчково убита мутра. Той поведе едно кърваво хоро, на което все още не му се вижда краят. Както и по-сетне, така и не се разбра коя беше тази невероятно точна ръка.“

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 2 626 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *