Информационен бюлетин на МВР Ловеч – 28.11.2018 год. ​

Криминалисти от ОД МВР-Ловеч предупреждават за телефонна измама по нова схема.

На 27 ноември около 01.00 часа, 44- годишен мъж от гр.Троян е подал сигнал в ловешката полиция, че най-вероятно е станал «муле» на телефонни измамници.

Мъжът е обяснил, че работи във фирма и чрез обявените контакти на 26 ноември е бил нает от непознати да извози ударен автомобил от Румъния до България. Било му е заръчано да мине през град Ловеч, където ще го чака «позната» на обаждащите се жена и тя ще му предаде парична сума, която им е необходима за да си покрият извънредните разходи. Троянчанинът е изпълнил указанията и от точно определено място в гр.Ловеч е взел пари от възрастна жена, след което е потеглил към гр. Русе. По пътя мъжът се е усъмнил в законността на всички обстоятелства около създалата се ситуация, подал е сигнал в РУ Ловеч и се е върнал обратно в града, където е предал сумата от 4900 лева на полицейските служители.

На същия ден около 09.00 часа в РУ-Ловеч е получен сигнал от 71-годишна жена от гр.Мездра, която е обяснила, че е станала жертва на телефонна измама и на 26 ноември в гр.Ловеч е предала сумата от 4 900лв. на непознат мъж.  По случая е образувано досъдебно производство и работата по случая продължава.

 

 

79-годишен мъж от Троян е дал 2 600 лева на измамници след като на 27 ноември около 18.00ч. чрез обаждания  към домашния и мобилния му телефон е бил въведен в заблуда по познатата схема, че оказва съдействие на МВР за залавянето на телефонни измамници. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

 

  • Месец преди коледните и новогодишни празници се забелязва зачестяване на опитите за телефонни измами на територията на областта. Как да реагирате ако получите обаждане от подобен вид :

1.Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), но по възможност от друг телефонен апарат, а не от апарата, на който са се обадили измамниците – ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.
2.Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН, адрес) или номера на банкови сметки.
3. Свържете се с близките си. Ако в момента нямате връзка с тях, се посъветвайте със съседи, на които имате доверие.
4.  Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати хора, без значение за какви се представят.
5. Не се съгласявайте да хвърляте парични суми или златни накити от жилището си или да ги оставяте на места без надзор.
6. Не се съгласявайте да теглите спестяванията си от банки, в които са депозирани, по искане на непознати лица, дори да се представят за служители на полицията, на лечебни заведения или на други институции.
8. Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
9. Служителите на полицията по никакъв повод няма да поискат от Вас да хвърляте парични суми или ценности от жилището си или да ги оставяте на места без надзор!
Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама, незабавно се обадете на тел. 112 или отидете лично до най-близкото полицейско управление.

 

33-годишен мъж от с.Златна Панега е задържан за срок от 24 часа в РУ Ябланица след като на 27 ноември около 11.45 часа е установен да управлява лек автомобил в селото след употреба на наркотични вещества – амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство.

 

В РУ Троян е започната работа по досъдебно производство след като полицаи са установили 42-годишна жена от с.Буковлък, като притежателка на 22,85кг. насипен тютюн без български акцизен бандерол. Тютюнът е бил доставен за продажба на кооперативния пазар в Троян.

Източник: mvr.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 541 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *