Има ли втори шанс зад решетките, разказва филм на Галя Щърбева

Българската премиера на „Калин и отбора за затвора“ ще бъде на София Филм Фест

Той вярва в това, че си заслужава да прескочиш границите на системата, за да откриеш скритите таланти зад решетките. Неговата цел е поне един от сто да излезе от калта, а начинът му да го постигне е като повярва в таланта на хора, в които не са вярвали дори собствените им родители.

Калин Гайтанджиев е психолог в затвора, неговата история разказва документалния филм на журналистката Галя Щърбева – „Калин и отбора на затвора“. Лентата може да бъде видяна у нас на София Филм Фест.

Заснемането на „Калин и отбора на затвора“ продължава пет години, а основната локация е затвора „Казичене“, което го превръща в единствения по рода си в България.

Може ли един мъж да преобърне ценностната система на хора, които се смятат за утайката на обществото. Всеки ли заслужава втори шанс. И как се снима 5 години в затвор – тези въпроси коментираме с продуцента на филма Галя Щърбева в интервю за Vesti.bg, броени дни преди българската премиера на лентата.

– Галя, очаквано, но първият ми въпрос е свързан с идеята на филма и как се роди този проект?

– Всичко стана много постепенно. Първоначалната идея дойде от Генка Шикерова, която ми разказа, че в затвора „Казичене“ има един много интересен човек, който използва най-различни алтернативни методи за работа със затворниците. Ние също бяхме чували за него покрай рок групата „Отряд 13“, която беше сформирал със затворници и издаването на първия им албум. Така се свързахме с Калин Гайтанджиев и постепенно навлязохме в работата му и започнахме да снимаме.

– Миналата година „Калин и отбора на затвора“ е единственото българско заглавие на Сараево филм фест, ще ни споделите ли повече за това преживяване и с какви емоции си тръгнахте оттам?

– Беше страхотно преживяване за нас. Това е един много стратегически за региона ни фестивал. Има дълга история в игралното и документално кино. Организаторите те карат да чувстваш, че това което правиш е значимо. Имат страхотен респект към създателите на игралните и документални филми. Срещнахме страхотни професионалисти от цял свят, минахме по червения килим, имахме пълна зала на премиерата, какво повече можем да искаме…

– Основната локация на снимките е много любопитна, ще ни разкажете ли за някой интересен момент от процеса на заснемането?

– Имаше много интересни моменти.


В началото не беше лесно да станеш част от една такава среда и твоето присъствие да бъде естествено. Отне ни доста време докато затворниците свикнат с нас. 


За Калин (главният герой, който е психологът на затвора) това не беше проблем, защото той е много експресивен, не се притеснява от камерата и дори забравяше, че тя е около него. Много интересни моменти имаше около излизането на затворниците навън, за да запишат рок парче или да изиграят футболен мач, или театрална постановка – как от единия свят се минава в другия и как един човек се променя, когато стане част от екип и пред него има цел, която трябва да се постигне.


Калин има едно страхотно качество – да види талант в хора, в които не са вярвали дори собствените им родители.


– А с какви трудности се сблъскахте?

– Имало е проблеми по-скоро от административна гледна точка, но всичко беше преодолимо. Имаше и един сериозен проблем, който възникна по време на снимките, но ако го споделя, ще издам фабулата на филма. Не всичко се развиваше по план, но така е в документалното кино, животът е сценарист и той постоянно те изненадва.

– Целта на главния герой, психологът Калин Гайтанджиев, е да помогне на хората там да се измъкнат от калта. Възможно ли е наистина да се постигне това, или остава само една история от сюжет във филм?

– Възможно е и доказателство за това са редица момчета, чийто живот е променил. Момчета, които тотално са загърбили предишния начин на живот и в момента се развиват професионално извън затвора в най-различни области.

– В тази връзка, доколко реални са историите във филма?

– Филмът е документален и изцяло истински.


Всички герои и случки са част от реалния живот. Това е и хубавото и трудното на документалното кино.


За разлика от игралното, не можеш да снимаш за 4 седмици и да приключиш, нашият снимачен процес беше в рамките на пет години. Накрая най-трудното беше от целия този материал да извадим 64-те най-ценни минути, които концентрират смисъла на цялата история.

– Според Калин си заслужава да прекрачиш границата на системата, за да откриеш скрити таланти зад решетките, може би понякога всеки един от нас го прави – преминава някаква граница в търсене на нещо по-добро. Но действително всеки в затвора ли заслужава втори шанс и въобще как е възможно да се прецени това?

– Аз смятам, че всеки заслужава втори шанс, Калин също и го доказва. От човека отсреща зависи дали ще се възползва, или ще продължи по стария път. А и в крайна сметка, както казва Калин,


ако спасиш дори един от сто, значи си заслужава усилията.


– Кое е основното послание, което искате да предадете с „Калин и отбора на затвора“?

– Посланието е самият Калин – когато един човек излезе от рамките на длъжностната си характеристика и вложи целия си стремеж и желание, за да промени системата, в която работи, променя и самото ни общество.

Българската премиера на „Калин и отбора на затвора“ ще бъде на 11 март от 20:30 ч. в кино „Люмиер“ в рамките на София Филм Фест. Пълната програма на фестивала вижте ТУК.

Източник: vesti.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 255 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *