ЗА ЧЕТВЪРТА ГОДИНА В СЕЛО ГОРАН, ОБЩИНА ЛОВЕЧ, ОРГАНИЗИРАХА ПРАЗНИКА РУСАЛЯ

За четвърта поредна година на 16 юни 2019 г.  НЧ „Христо Ботев-1927г.” – село Горан, община Ловеч, организира празника Свети Дух, наречен Русаля.

Самодейците от певческата група „Росна китка” с мъже от селото възстановиха традицията и обичая, който е преразказан от възрастни хора от селото. За случая специално  са издирени точното облекло, символи и наричания, за да бъде представен празника по максимално автентичен начин.  Целта на ритуала е да бъдат изгонени болестите от домовете на хората и злите сили, да се нарича за здраве и берекет. Облечени в бяло, мъжете обикалят около жена, която след изречените заклинания, бива поляна със светена вода. Стомната се чупи, а русалиите гонят злите сили от нея. Водещият на групата носи бяло знаме, обкичено с билки.

В празника участваха и самодейците от певческата група „Бодър дух” – село Дренов, които представиха обичая „Пеперуда”, свързан с молитвата за плодородна година и дъжд за посевите и реколтата на стопаните.  За всеки от гостите беше приготвена на място и курбан чорба. Голяма част от гостите на празника бяха облечени с традиционни народни носии.

Специален гост на събитието беше  Корнелия Маринова – кмет на община Ловеч, която пожела на всички присъстващи да съхраняват в сърцата си българския дух. Пожелания и благодарности към организаторите отправи и кмета на селото Надежда Петкова.

Източник: lovech.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 107 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *