ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДПС: НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ДПС ЩЕ ИМАМ КМЕТ НА ТЕТЕВЕН (ВИДЕО)

Специален гост на провелия се на 13 юли събор на село Български извор, общ. Тетевен беше зам. председателят на централното ръководство на ДПС Ахмед Ахмедов, като компания му правeха трима народни представители на Движението за права и свободи, в това число и народния представител Джейхан Ибрямов, избран от ловешка област. По случай събора ДПС организира народни борби, които заедно с политическите изказвания, бяха отразени подробно от екип на Канал 3 – предаването Патарински live „ДПС с поход към местната власт – борбата за малките общини“. Пред събралото се множество в центъра на селото зам. председателят на ДПС Ахмед Ахмедов открито заяви, че в ловешка област приоритет за ДПС е да има кмет в община Тетевен и изрази убеденост, че на предстоящите местни избори именно това ще се случи. На последните парламентарни и европейски избори в община Тетевен ДПС е втора политическа сила плътно следвайки ГЕРБ, чийто кмет е действащия Д-р Мадлена Бояджиева. В състава на сегашния общински съвет движението също е втора политическа сила, само с един съветник по-малко от ГЕРБ.

Не за първи път Милен Ганев е на хорото на ДПС
Не за първи път Милен Ганев е на хорото на ДПС

Съпоставено като брой население в различните общини на област Ловеч, ДПС има най-силно изразен резултат и присъствие именно в община Тетевен. Това накара още през есента на 2015 г. тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан да заяви пред събралите се на градския стадион в Тетевен над 2500 човека убедеността си, че ако не на изборите през 2015 г., на следващите местни избори, движението ще превземе кметски стол в планинския град. Тогава Местан убедено заяви: „Ние имаме амбиция да управляваме Тетевен. Това е целта ни и рано или късно ще успеем да го постигнем“. Подобна убеденост в бъдещия успех не е лишена от логика и се подкрепя от резултатите на ДПС в тетевенска община. Ако през 2015 г. тогавашният им кандидат Страхил Димчев се размина на косъм с балотажа, оставайки трети, събирайки около 2000 гласа, то сега ситуацията е доста в полза на ДПС. През 2015 г. на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ отиде Милен Ганев Милев, получавайки голяма част от гласовете си от привърженици именно на Движението за права и свободи, като по този начин гласовете на партията на Доган се разделиха между двамата кандидата.

Към днешна дата ситуацията обаче е коренно променена. Ганев, който тогава загуби балотажа от кандидата на ГЕРБ Д-р Мадлена Бояджиева, беше привлечен в редиците на ДПС през 2017г., като беше издигнат на челно място в листата за народни представители, като втори след лидера им Джейхан Ибрямов и за малко не седна на депутатската банка в НС редом до Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Упорито в планинския град и в средите на ДПС в ловешка област се говори, че именно Милен Ганев е козът, който ДПС ще извади като свой кандидат за кмет за да сбъдне десетилетната си цел – да превземе Тетевен избирайки свой общински кмет. Като краен вариант Ганев ще бъде подкрепен от ДПС като независим кандидат или като кандидат на малка партия, нямаща нищо общо с ДПС. Целта е ясна – разширяване на влиянието сред гласоподавателите в самия град Тетевен, където ДПС традиционно е неодобрявано, за разлика от селата Галата, Глогово, Градежница и Български извор.

Милен Ганев в компанията на Джейхан Ибрямов и Мустафа Карадайъ
Милен Ганев в компанията на Джейхан Ибрямов и Мустафа Карадайъ

Голямото увеличение на гласовете за ДПС показва, че при добра организация ДПС може да получи кметския пост в Тетевен дори още на първия тур, без да се влагат излишни средства за балотаж. Подобно предположение, както и увереността на Зам. председателят Ахмед Ахмедов се подхранват и от фактът, че избирателната активност в различните части на община Тетевен е коренно противоположна, но разбира се изцяло в полза на ДПС. Така например на последните евроизбори в самия гр. Тетевен (традиционно слаб за ДПС) избирателната активност е малко над 30%, докато в най-голямото село в общината Галата (традиционно силно за ДПС) е около 60%.

ДПС вече отчетливо навлиза и в гр. Тетевен. Това се потвърждава от резултатите на движението на последните няколко вота. Подадените за тях гласове значително се увеличават, като за изненада на тетевенци ДПС получава подкрепа в квартали на града, в които дори няма ромско население. Показателно, че се работи в тази посока е и фактът, че на последните избори беше арестуван и впоследствие осъден мъж от ромски произход, който е раздавал по 20 лева на роми, както и картончета с указание да зачеркват номер 20 в бюлетината – номерът на ДПС.

Дали най-накрая ДПС ще изпълни голямата си цел в ловешка област – да има кмет на Тетевен, предстои да се разбере много скоро. Но едно е ясно, увереността на централното ръководство на ДПС в предстоящата изборна победа, както и убедителните резултати на движението, сочат именно натам.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 1 529 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *