Закъсал завод в Ловеч намери своя спасител

Външен консултант ще преговаря с кредиторите и ще търси финансиране за закъсалия ловешки производител на електроинструменти „Спарки Елтос“. Това става ясно от уведомление на компанията до Комисията за финансов надзор. Консултантът е „Сердика файненшъл сървисис“ на британския гражданин Макс Зиф, който отговаряше за оздравяването и на телевизионния доставчик „Булсатком“.

Финансово състояние

Предвижда се консултантската фирма да изготви стратегия за финансово и оперативно преструктуриране на „Спарки Елтос“. Тя ще участва също в договарянето и сключването на споразумения с доставчици, банки и други кредитори и ще съдейства за осигуряване на ново финансиране. Това означава, че в дружеството може да влязат нови акционери, които да осигурят и ресурс.

Към края на септември миналата година само текущите задължения на компанията бяха близо 80 млн. лв., като от тях почти 60 млн. лв. са към банки. Най-големият кредитор е държавната Българска банка за развитие (ББР), която към 2017 г. имаше да взема 37 млн. лв. Заемът трябваше да бъде погасен още през септември 2018 г. Заради просрочени дългове миналия март Уникредит Булбанк заведе дело за несъстоятелност на „Спарки Елтос“, а в края на годината иск беше подаден и от инспекцията по труда във връзка с неизплатени заплати на работници, но скоро след това той беше оттеглен.

В същото време повече от 10 години дружеството работи на загуба и е практически декапитализирано. По данни за деветмесечието на 2019 г. собственият му капитал е отрицателен (-4.1 млн. лв.). Наскоро стана ясно, че ББР се е договорила с останалите кредитори за преструктуриране на задълженията, за да не се стигне до принудително изпълнение.

Консултантът

Избраният консултант „Сердика файненшъл сървисис“ е собственост на Саймън Максуел Зиф, за когото това не е първият случай в България. Заедно с руснака Николай Ивин през 2014 г. те създават базираната във Великобритания Ziff-Ivin Associates, която се занимава с финансово консултиране, преструктуриране и решаване на спорове и има фокус специално върху Централна и Източна Европа и бившите съветски републики. През същата година е регистрирано и българското дружество.

Самият Зиф е квалифициран експерт-счетоводител в PricewatherhouseCoopers в Англия, а преди е заемал управленски роли и в различни банки и финансови компании. Преди няколко години той беше ангажиран от кредиторите на „Булсатком“, а по-късно пое и управлението на оператора, като го преструктурира и привлече нови инвеститори. Друга любопитна връзка между „Спарки Елтос“ и „Булсатком“ е, че и двете компании са финансирани от ББР.

Източник: periscop.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 2 102 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *