Групировката ТИМ навлиза в Ловеч

„Родна земя холдинг“, наследник на някогашния едноименен приватизационен фонд, е пред покупка на дружеството „Коопдоверие Лесидрен“, което управлява свинекомплекс и ферма за телета, преработвателно предприятие и верига от собствени магазини за месо в столицата и Северна България. В момента има подадено искане за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията, която предстои да се произнесе.

Холдингът, който се търгува на борсата и е част от групата компании около „Химимпорт“, купи в края на лятото и двата хипермаркета HIT в София. Преди това те бяха собственост на германската „Доле Ханделсгрупе сървис“ чрез дъщерното й дружество „Хит Булгариен“.

Комисията за защита на конкуренцията предстои да се произнесе по искане на „Родна земя холдинг“ за придобиване на „Коопдоверие Лесидрен“- дружество, в което съсобственици са кооперация „Лесидрен“ и „Кооптърговия“ и което членува в Централния кооперативен съюз.

Кооперацията, която работи активно в месния сектор от средата на 90-те години, на практика е затворила целия цикъл на производство. Тя е собственик на свинекомплекс, в който по данни от регистрите на агенцията по храните към август има 1068 животни, фуражно производство, кланица и преработвателно предприятие, намиращи се в ловешкото село Лесидрен.

Отделно от това кооперацията има и ферма за отглеждане на телета, а продукцията й се продава във верига от 24 собствени магазина, осем от които в столицата, а останалите в различни градове в Северозападна и Северна Централна България, сред които Плевен, Ловеч, Монтана, Враца и др. Това носи на „Коопдоверие Лесидрен“ приходи от 3.86 млн. лв. за миналата година и печалба от 168 хил. лв. През 2017 г. оборотът на дружеството е бил 3.49 млн. лв., а печалбата 184 хил. лв., се вижда от данните на дружеството.

В информация до фондовата борса „Родна земя холдинг“ съобщава, че предварителният договор за покупката на 100% от дяловете „Коопдоверие Лесидрен“ е подписан през юни. Капиталът на дружеството е 4.301 млн. лв., разпределен в дялове с номинал от 1000 лв. Цена на сделката не се съобщава.

От дружеството купувач сега казват, че ще се въздържат да коментират бъдещите си планове за „Лесидрен“ до произнасянето по сделката на КЗК.

Втора покупка в рамките на месеци

Ако сега антимонополният орган разреши концентрацията, то това ще бъде втора покупка на бизнес за „Родна земя холдинг“ през последните месеци. В края на лятото дружеството финализира сделката за двата хипермаркета HIT в столичните квартали „Младост“ и „Люлин“, които допреди това бяха собственост на германското дружество „Хит Булгариен“, чийто краен собственик е „Доле Ханделсгрупе сървис“.

В сферата на търговията холдингът е собственик и на веригата в сектора „Направи си сам“ HomeMax. Има инвестиции и в зърнения сектор, недвижими имоти и др.

Данните от годишния консолидиран доклад за дейността на „Родна земя холдинг“ сочат, че за 2018 г. компанията има приходи от основна дейност за 122.4 млн. лв., което е увеличение на годишна база от над 28%. Печалбата е била почти 23.3 млн. лв., което е ръст от над 829% спрямо предходната година. От компанията обясняват това увеличение с „отчетените печалби от продажбата на две дъщерни компании, както и на промяна на справедливата стойност на инвестиционни имоти“. Сред основните акционери в „Родна земя холдинг“ към края на март са дружеството „Невена“ с над 32% от акциите, както и Централна кооперативна банка и фондовете „Куест вижън“ и „Прайм асетс“, всяко от които има над 5% от акциите. Пазарната капитализация на холдинга е 75.6 млн. лв.

Източник: periscop.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 3 120 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *