Голям завод в Ловеч потъна в загуби и дългове

Ловешкият производител на електроинструменти „Спарки Елтос“ продължава да влошава резултатите си към края на септември. Приходите от продажби намаляват с близо една трета на годишна база, а загубата се задълбочава, показва междинният отчет на публичното дружество за първите девет месеца на 2018 г.

По-слабо е представянето и на „Спарки“, което е част от същата група. Спадът на приходите на русенския завод е по-малък, но загубата, макар и малка на фона на ловешкото предприятие, нараства 46 пъти (виж таблицата).

Нетните приходи от продажби на „Спарки Елтос“ се понижават с малко над 32% за деветмесечието. Продажбите на продукция остават основно перо, но се свиват с около 5.5 млн. лв. Разходите също спадат рязко, включително тези за материали (-44%), което е сигнал за намаляване на производството. Към края на септември загубата на предприятието нараства, достигайки 7.2 млн. лв. Така общата натрупана загуба вече е 42.8 млн. лв. За последно дружеството отчете печалба (9.8 млн. лв.) през 2008 г.

В същото време компанията има 54.7 млн. лв. дългосрочни банкови заеми, както и 28.3 млн. лв. краткосрочни (до 12 месеца) задължения. Неяснотата как ще бъдат покрити дължимите през тази година суми беше причината одиторът „Грант Торнтън“ да не завери отчета на дружеството за миналата година.

 

В края на 2016 г. „Спарки Елтос“ получи пореден заем от държавната Българска банка за развитие в размер на 7.5 млн. евро за оборотни средства. За обезпечение беше използвано търговското предприятие, както и предприятието на мажоритарния собственик „Спарки груп“. Свързаното „Спарки“ – Русе, стана поръчител. Срокът за изплащане на кредита беше до края на 2017 г., но справка в Търговския регистър показва, че залозите не са вдигнати, т.е. сумата все още е дължима.

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 1 708 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *